U pripremi sporazum o granici Crne Gore, Kosova i Albanije

Crna Gora, Kosovo i Albanija pripremaju se da potpišu sporazum kojim će biti određena tromeđa između njih.

Kako pišu podgorički mediji, na sednici Vlade Crne Gore 16. oktobra, usvojen je Izveštaj o aktivnostima na pripremi Predloga sporazuma o, kako se navodi, tački susreta državnih granica.

Vlada Crne Gore priznala je 2008. godine jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, pa u svojim dokumentima tretira tu srpsku pokrajinu kao samostalnu državu.

Iz crnogroske Vlade je pojašnjeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova “veoma posvećeno obavljanju poslova razgraničenja i pripremama za zaključivanje međunarodnih ugovora o državnoj granici sa susednim državama”.

Kako je naglašeno, utvrđivanje državne granice sa susednim državama jedan je od značajnih prioriteta Crne Gore u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

“Zaključivanje Sporazuma između Vlade Crne Gore, Saveta ministara Republike Albanije i Vlade Republike Kosovo doprineće razvoju dobrosusedskih odnosa, stabilnosti, saradnji i razvoju regiona u celini u daljem procesu integracija”, ocenjeno je iz crnogorske Vlade, prenose mediji.

Tromeđa će biti označena trostranom piramidom, čije će strane nositi oznaku države prema čijoj teritoriji su okrenute.

“Državne oznake na piramidi biće utisnute na ploči od livenog metala dimenzija 25 x 20 centimetara. Troškove izrade i postavljanja piramide snosiće sporazumne strane, svaka u jednakom iznosu”, piše u Predlogu sporazuma o granici Crne Gore, Kosova i Albanije.

Između ostalog, ovim dokumentom je predviđeno da će kontrolu i održavanje piramide obavljati nadležni organi država potpisnica.

Sporazum se, kako je navedeno, zaključuje na neodređeno vreme.

Sandzakhaber / izvor: tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO