U Pribojskoj gimnaziji zabranjeno nošenje hidžaba ?!

Jedna od gorećih tema u skoro svim neislamskim državama jeste, da li dozvoliti ženama muslimankama da nose hidžab u javnim institucijama ili ne.

Što se tiče republike Srbije, muslimanke u njoj nemaju nikakvu smetnju da se oblače propisno, tj. onako kako im to vjera nalaže. Tako odevene mogu biti zapošljene u svim javnim institucijama, školama, univerzitetima… Takodje, nema smetnje ni da se pohađa nastava sa hidžabom u srednjim školama i na fakultetima.

Međutim, kako ekipa Sandžakhabera saznaje iz pouzdanih izvora, postoji jedan grad u Srbiji koji izgleda prkosi Ustavu republike u kojoj se nalazi i muslimankama zabranjuje da nose hidžab u institucijama koje finansira republika Srbija. Ni manje ni vise grad se nalazi u Sandžaku, regiji u kojoj je muslimansko stanovništvo većina. Riječ je o Priboju.

Kako saznajemo od naših dopisnika iz ove sandžačke opštine, u ovom gradu muslimanke nemaju slobodu da se u državnim institucijama odjevaju onako kako im vera nalaže. Nekoliko učenica prijepoljske gimnazije izrazilo je nezadovoljstvo jer im se brani da prisustvuju nastavi sa hidžabom, iako znamo da Ustav republike Srbije to dozvoljava.

hidzab 2

 

Sad se pitamo – na osnovu čega ti pojedinci donose ovakve nebulozne zabrane i ko im to dozvoljava? I pitamo se da li je ovo pitanje koje treba da resava Islamska zajednica ili su oni previse preokupirani svojim političkim angažmanom, a ovo pitanje koje je očigledno u njihovom domenu delovanja, stavljaju pod tepih. Ili možda, pak, nisu ni obavešteni o tome?

Nadamo se da će neka od nadležnih službi nakon ovog našeg teksta reagovati i da će se zakon ove države primenjivati na cijeloj njenoj teritoriji, kao i to da će se ovim djevojkama, i svim drugim koje možda nisu imali način da izraze svoje nezadovoljstvo, dozvoliti ono što im zakonom nije zabranjeno.

Sandžakhaber.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO