Naslovna Featured Istaknuto U petak konstitutivna sednica BNV

U petak konstitutivna sednica BNV

Državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak rekao je danas da će konstitutivna sednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) biti održana u petak, 23. novembra, u 13 sati u Novom Pazaru.

On je radiju Sto plus rekao da su čekali završetak izbornog procesa, da Republička izborna komisija (RIK) proglasi konačne rezultate, te da nakon toga pristupe organizovanju konstitutivnih sednica.

“To je bilo tokom prošle nedelje tako da je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić u petak doneo odluku o pristupanju organizovanja konstitutivnih sednica nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Obzirom da će konstitutivna sednica BNV biti održana u dosadašnjem sedištu ovog nacionalnog organa, mislimo da neće biti nikakvih problema”, rekao je Bošnjak.

On je pojasnio da konstitutivna sednica podrazumeva samo konstantovanje ispunjenosti uslova za formiranje novog saziva nacionalnog saveta, da novoizabrani većnici poseduju odgovarajuća uverenja, a da je broj ljudi koji je neophodan za održavanje sednice polovina članova nacionalnog saveta plus jedan.

“Mi novoizabranim većnicima šaljemo uz pozivno pismo i dnevni red, koji čini izbor radnog predsedništva, potvrđivanje mandata, i tačku razno, koja podrazumeva dogovor da li će se odmah tog dana ili nekog drugog odlučiti za održavanje prve sednice na kojoj će izabrati rukovodstvo i druge organe”, rekao je Bošnjak.

Na izborima za BNV pravo glasa imalo je 106.328 birača, a iskoristilo ga je 55.711, odnosno 52,4 odsto upisanih birača.
Najviše glasova 22.141 dobila je lista “Samoopredeljenje – dr Sulejman Ugljanin”. kojoj je pripalo 14 od 35 mandata.
U budućem sazivu BNV 13 članova imaće “Matica bošnjačka – akademik Muamer Zukorlić”, koja je dobila 20.748 glasova, dok će osam članova imati lista “Vakat je – prof. dr Sait Kačapor” koja je dobila podršku 12.017 Bošnjaka.

A.Bajrović

Exit mobile version