NOVI PAZAR – U tradicionalnoj akciji dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Instituta za transfuziju i Crvenog krsta u Novom Pazaru prikupljeno je 57 jedinica krvi, od 65 zainteresovanih građana koliko je došlo na akciju.

Do kraja godine je ostala još jedna akcija u kojoj je potrebno da se prikupi još 73 jedinice kako bi sve operacije u Opštoj bolnici mogle da se realizuju.

Dobrovoljno davanje krvi ne može da stvori bilo kakvu zavisnost kod davaoca, a mogućnost dobijanja zaraznih bolesti, takođe, nije moguća budući da se koristi sterilan pribor za jednokratnu upotrebu.

Dobrovoljno davanje krvi je sasvim bezbedno, jer svaka zdrava osoba u svom organizmu ima rezerve krvi koje se ne upotrebljavaju za svakodnevnu aktvnost.

Količina donirane krvi predstavlja samo dio male rezerve koje naše telo ima (10%), a koja ne može da ugrozi zdravlje davaoca.

Razmaci u davanju krvi su za muškarce tri meseca, a za žene četiri meseca.

Organizam za vrlo kratak period nadoknadi krv – za 48 sati nadoknadi plazmu, leukocite za nekoliko sati, za tri do pet dana trombocite, za četiri nedelje eritrocite, a za oko osam nedelja i sadržinu gvožđa u eritrocitima, a određenom ishranom hemoglobin se vrati na odgovarajuću vrednost.

indeksonline.rs