Naslovna Sandžak Novi Pazar U Novom Pazaru otvorena Upravna zgrada Mešihata IZS

U Novom Pazaru otvorena Upravna zgrada Mešihata IZS

u-novom-pazaru-otvorena-upravna-zgrada-mesihata-izs

Upravna zgrada Mešihata Islamske zajednice Sandžaka svečano je otvorena danas u Novom Pazaru u prisustvu velikog broja visokih zvanica i građana Sandžaka.

Događaj je počeo učenjem Kur’ana hafiz Edib ef. Pepić.

Prisutnima se obratio potpredsjednik Dijaneta Republike Turske,
Selim Argun koji je ispred te ustanove,
pozdravio skup i izrazio zadovoljstvo zbog plodonosne saradnje sa Mešihatom Islamske zajednice Sandžaka kako na vjerskom tako i na edukativnom planu. Takođe je naglasio da je cilj R. Turske da kroz saradnju sa R. Srbijom doprinesu boljim ekonomskim uslovima na ovim prostorima ali i jedinstvu muslimana.

Muftija Senad ef. Halitović je u svom obraćanju naglasio važnost djelovanja na jedinstvu,
te kako je ova ustanova korak ka ostvarenju tog cilja.

“Poštovani prisutni, danas je za sve nas poseban dan, danas otvaramo vrata zgrade u kojoj će se neumorno raditi na jedinstvu svih vjernika na ovim prostorima. Mi moramo jačati naše institucije i pripremati naše mlade ljude kako bi svim kapacitetom radili za boljitak zajednice”, kazao je muftija sandžački Senad ef. Halitović u svom obraćanju.

Na kraju je zamjenik muftije sandžačkog, mr. Muhamed ef. Demirović proučio dovu, nakon čega je uslijedio i svečani čin presecanja vrpce i otvaranja zgrade.

Ovom događaju, pored visoke delegacije iz Republike Turske, zvanica iz kulturnog i političkog života Sandžaka, muftija, imama, mualima i mualima, prisustvovao je i veliki broj građana i džematlija iz cijelog Sandžaka.

Upravna zgrada Mešihata IZS ima oko 600m2, a obuhvata resore: Mešihata IZ Sandžaka, Vjersko-prosvjetne službe, ured za da’vu, informativnu službu, upravu obdaništa, ured za vjeronauku, Humanitarnu Organizaciju Emanet, ured Glavnog imama NP Medžlisa, izdavačku kuću, knjižaru, školu Kur’na, konferencijku salu, medija centar i propratne prostorije.

Exit mobile version