U Novom Pazaru održan protest novinara “novinari ne kleče” zatražena smena Gašića

dvadesetak novinara i članova nevladinog sektora održalo je večeras u Pešačkoj zoni u Novom Pazaru protest pod sloganom “Novinari ne kleče”. 

Na skupu je pročitan proglas u kojem se traži smena ministra odbrane Bratislava Gašića, ali i obezbeđivanje normalnih uslova za izveštavanje u javnom interesu i poboljšanja položaja novinara.

Urednica dodatka Sandžak, koji izlazi u dnevnom listu Danas, Slađana Novosel poručila je na protestu da časna novinarska profesija neće klečati u nastojanju da građanima predoči istinu i profesionalno izveštava.

“Malo nas je na protestu, ali je to naš trenutni doprinos borbi novinara širom Srbije koji su digli glas i rekli da neće klečati. Novinarstvo je teška, ali časna profesija. Ako budemo zajedno, nećemo dozvoliti da nas bilo ko ponižava ili potcenjuje”, rekla je Novosel.

U Novom Pazaru su protestvovali novinari radija Sto plus, koji je deo agencije Beta, dnevnih listova Danas i Blic, dok su se od lokalnih medija pojavili samo predstavnici televizija Jedinstvo i Sandžak.

Novosel je istakla da razume zbog čega se novinari lokalnih medija nisu pojavili.

“Verujem da su oni u duši uz nas, ali mi je jasno šta ima prednost kada birate između protesta i egzistencije porodice”, izjavila je Novosel.

Glavni i odgovorni urednik radija Sto plus Ishak Slezović ocenio je da su novinari koji se nisu pojavili na protestu “izdali svoju profesiju”, ali da bi i pored toga skup mogao biti prekretnica u ponašanju novinara u Novom Pazaru.

“Novinari u manjim gradovima bi trebalo da rade na sebi, da se otrgnu iz kandži politike i biznisa i da pošteno zarađuju svoju platu. Leka za ovo stanje ima, ali moramo biti spremni na rizik zarad sopstvenog digniteta. Dok se to ne desi, stvari će ostati kakve jesu”, rekao je Slezović.

On je dodao i da su novinari u manjim gradovima u znatno težem položaju nego u većim i da su izloženiji pritisku lokalnih moćnika.

Pored Novog Pazara, protest “Novinari ne kleče” je održan u još dvanaest gradova Srbije.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO