U Novom Pazaru obeležen petnaesti jul , Dan demokratije i nacionalnog jedinstva 

U Kulturnom centru u Novom Pazaru održana je ceremonija obeležavanja 15. jula, Dana demokratije i nacionalnog jedinstva, u organizaciji Generalnog Konzulata Republike Turske u Novom Pazaru.

Prisutni su dovom i minutom ćutanja odali počast šehidima koji su preselili 15. jula u pokušaju puča u Republici Turskoj.

Prikazan je i kratki film o događajima u noći kada se dogodio neuspeli puč 2016. godine, a intonorana je i himna Republike Turske. Ovim povodom u Novom Pazaru boravi savetnik za socijalna pitanja pri Diyanetu R. Turske,
gospodina Ertuğrul Coşkuna.

Ispred BNV-a prisutnina se obratila se članica IO Bošnjačkog nacionalnog vijeća i poslanica u državnom paralemntu  Selma Kučević

“Turski narod je tada pokazao zrelost i na poziv svog legitimnog predsednika Redžepa Taipa Erdoana i izašli su na ulice, trgove, odbranili zemlju od terorista svojima telima. Bošnjaci Sandžaka su se odmah nakon slika iz Turske okupili izašli na ulice i ispred BNV-a kako bi braći u Turskoj pružili podršku”, rekla je između ostalog u svom obraćanju Kučević.

Gradonačelnik Novog Pazara na ceremoniji je rekao da se ovim skupom u Novom Pazaru štiti duh 15. jula i emanet svih onih koji su položili svoje živote.

“Šehidilo je tada više od 250 osoba, ranjeno više od 2.700 ljudi. Neka im je večni rahmat. Njihovo polaganje života za domovinu i odbranu demokratije poruka su i lekcija čitavom svetu.Iz Novog Pazara i Sandžaka, bez odlaganja, iste noći, 15. jula 2016. godine čule su se snažne i nedvosmislene osude pučista i dove za braću i sestre u Turskoj. Narod je noć proveo na ulicama ili kraj tv prijemnika u svojim domovima, prateći zbivanja i iščekujući konačnu pobedu protiv tirana.
Ta noć dodatno je učvrstila naše bratske i prijateljske odnose. Narod Novog Pazara jasno je stao uz svoju braću i sestre koji su bili meta napada u Turskoj. Mi sa Republikom Turskom decenijama imamo jake i neraskidive veze. Naša saradnja vidljiva je na svim poljima, a rezultate projekata koje smo realizovali osetio je svaki građanin Novog Pazara. Odnosi dve zemlje su na istorijskom maksimumu. Tako čvrstim vezama dve zemlje doprinos daje narod ovog kraja koji je most saradnje i odnosa dve države”, rekao jeBiševac.

Ovim skupom u Novom Pazaru štiti se duh 15. jula i emanet svih onih koji su položili svoje živote. Znajmo da njihova žrtva znači istinsku pobedu pravde nad zulumom, istine nad zabludom i mira nad nasiljem. Koristim i ovaj skup u organizaciji Generalnog konzulata Republike Turske u Novom Pazaru, kao još jedne ustanove koja je garant dobrih odnosa i saradnje sa Sandžakom u budućnosti, da uputim srdačne selame i još jednom iskažem poštovanje narodu i predsedniku Republike Turske.

Konzul Republike Turske Bašar Bašol, koji je organizator ovog događaja zahvalio je svima koji su došli i u svom obraćanju podsetio na dan pre 5 godina kada su predstavnici Feto organizije koji su pokušali puč u Turskoj.

” Brutalnost i izdajstvo koji su pokzali počinitelji napada nikada nisu viđeni u našoj istoriji. FETO izdajnici prerušeni u vojnike bez oklevanja su bacali bombe na svoje drugove. Sve dok imamo jedinstvo i solidarnost možemo prevazići svaki problem i postići svaki cil”, rekao je između ostalog Bašol, koji je zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji ovog događaja, posebno gradonačelniku Nihatu Biševcu i direktoru Kulturnog centra Huseina Memića.

U 21 sat, ispred zgrade Gradske uprave, upriličeno je simbolično demokratsko dežuranje koje je imalo za cilj očuvanje sjećanja na dan kada se u Turskoj dogodio vojni udar. Zgrada gradske uprave Novog Pazara bila je večeras u bojama zastave Republike Turske.

U hadži Hurem (Bor) džamiji proučena je hatma za šehide koji su preselili 15. jula u pokušaju puča u Republici Turskoj.

Ceremonija obeležavanja 15. jula, Dana demokratije i nacionalnog jedinstva bila je emitovana uživo na Radio televiziji Novi Pazar.

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO