U Novom Pazaru obeležen Dan Republike Turske

Svečanim prijemom u organizaciji Generalnog konzulata Republike Turske, u Novom Pazaru, obeležen je nacionalni praznik 29. oktobar, Dan Republike Turske.

Domaćin brojnim zvanicima iz političkog, društvenog i kulturnog života Sandžaka bio je generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru Basar Basol. On je istakao da Turska proslavlja dan u kojem je uspostavljen nacionalni suverenitet pobedom u borbi za nezavisnost pod vođstvom Mustafe Kemala Ataturka.

Konzul je istakao da je tursko preduzetničko i humanitarno razumevanje spoljne politike, uz jaku vojsku i odbrambenu industriju, nastavlja biti element stabilnosti u regionu i šire, a da braneći svoja legitimna prava i interese, Republika Turska nastavlja odlučnu borbu protiv terorističkih organizacija kao što su PKK/PYD, FETO i DAEŠ koje ugrožavaju njenu sigurnost.

“Čast mi je što smo u prilici da godišnjicu osnivanja naše države proslavimo u Novom Pazaru. Uvek mi je drago da vidim našu braću iz Sandžaka i cele Srbije da zajedno sa nama napreduju ka novim uspesima. Kao što znate, odnosi Turske i Srbije doživljavaju svoj istorijski vrhunac. Prijateljski odnosi između našeg predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, odražavaju se na saradnju dve zemlje na veoma pozitivan način. Naši odnosi, koji su doživeli svoj istorijski vrhunac, krunisani su 1. septembra ove godine otvaranjem Generalnog konzulata naše države u Novom Pazaru. Živela Republika Turska”, izjavio je Basol.

On je kazao da je od zemlje sa 13 miliona ljudi, čija je ekonomska i finansijska struktura propala nakon Balkanskog rata, Prvog svetskog rata i rata za nezavisnost, koji je trajao ukupno 10 godina, čiji su ljudi pogođeni epidemijama, a čiji je nivo pismenosti bio nizak, postala današnja jaka Republika Turska, sa mladom i obrazovanom populacijom od 84 miliona stanovnika, sa infrastrukturom i ekonomijom u razvoju. Konzul je rekao da se Turska vodi principom Mustafe Kemala Ataturka “mir kod kuće, mir u svetu”, tako da Turska uvek daje prednost dijalogu i diplomatiji u rešavanju međunarodnih problema.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, čestitajući narodu Turske nacionalni praznik i na poziciji u svetu na kojoj je Republika Turska danas, kazao je kako blagodati i jaku i razvijenu Tursku vide i osećaju i građani Novog Pazara i Sandžaka, kroz realizaciju kapitalnih projekata u toj regiji. Biševac je rekao da narod u Sandžaku posebno raduju dobri odnosi njihove države sa državom koju doživljavaju kao bratsku i prijateljsku.

“Radujemo se što su tako dobrim odnosima dve države doprineli Bošnjaci koji žive u Srbiji i Turskoj. Tako dobri odnosi rezultirali su različitim projektima. Jedan od njih je otvaranje Generalnog konzulata Turske u Novom Pazaru. Radi se trenutno rekonstrukcija puta Novi Pazar – Tutin, gradili smo škole, ove godine otvorena je renovirana dvorana koju smo nazvali ‘Douš'”, rekao je Biševac.

Gradonačelnik je dodao da narod u Sandžaku raduje svaki uspeh na putu uspona Turske među najrazvijenije zemlje sveta te je podsetio da se ljubav i odnos Sandžaklija prema turskom narodu i predsedniku Erdoganu najbolje video u noći neuspelog vojnog udara, kada su građani Sandžaka noć proveli na ulicama i u dovama, iskazujući zabrinutost za braću i sestre u Turskoj, koji su bili napadnuti od izdajnika domovine.

U ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, konzulu Basolu, ambasadoru Turske u Srbiji Aksoju i turskom narodu čestitke je uputio potpredsednik BNV-a Fuad Baćićanin.

“Bošnjaci Sandžaka sa plemenitim i slobodarskim turskim narodom dele zajedničku istoriju dugu 600 godina. Bošnjaci Sandžaka su Turke prihvatili kao bratski i prijateljski narod, kao narod kojem najviše veruju i državi Turskoj, takođe. Zadnjih 20 godina vidimo da je Republika Turska doživela veliki prosperitet i mi to sa ponosom ističemo”, rekao je Baćićanin.

On je siguran u očekivanjima da će na dan obeležavanja 100 godina od osnivanja, Turska biti u vrhu najrazvijenijih zemalja sveta. Posebno je važno bilo, kaže potpredsednik BNV, otvaranje Generalnog konzulata Turske. BNV i narod Sandžaka radili su na tome i pomagali, a taj dan proslavljen je i krunisan otvaranjem tog diplomatskog predstavništva u Novom Pazaru, dodao je.

Prisutnima na svečanosti u Novom Pazaru govor turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana pročitao je konzul Basar Basol, a između ostalog je navedeno:

“Na 98. godišnjicu proglašenja Republike, sa poštovanjem se sećamo osnivača naše Republike Gazije Mustafe Kemala Ataturka i njegovih herojskih saboraca. Molim Allaha da se smiluje našim šehidima, koju su nam poverili ovu državu, po cenu svojih života. Sa stogodišnjicom naše Republike na vidiku, nećemo dozvoliti da nas nikakva sila, nikakav prljavi scenario, nikakav podmukli napad usmeren na posrtanje Turske odvrati od našeg puta. Kao narod borićemo se za veliku i snažnu Tursku, držeći se jedinstva, solidarnosti i bratstva, što je naša najveća garancija uspeha. U ovoj veličanstvenoj borbi koju vodimo, čelična volja koja je nacionalnu borbu dovela do pobede i dala život našoj Republici, ostaće naš putokaz i danas, kao i u posljednjih 98 godina”.

TEKST I FOTO: Aleksandar Nićiforović / AA / RTV NP

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO