U Novom Pazaru nema zaraženih novim Delta sojem ali epidemiolozi upzoravaju na zabrinjavajuću situaciju

Borba sa koronavirusom nije završena iako je epidemiološka situacija u Novom Pzaru dosta dobra. Ono što zabrinjava struku jeste pojava novog soja  virus (Delta)  od kojeg, za sada, bar kod nas, nema registrovan nijedan slučaj obololelog.

“Iako delta soj ima nešto blažu kliničku sliku, brzo se širi, i treba iskoristiti leto da se što veći broj građana vakciniše”, rekao je za RTV Novi Pazar direktor ZZJZ dr Šefadil Spahić. “Mislim da smo se previše opustili, zaboravili smo da je virus još među nama, da ima ulogu da uništi čoveka i mi se i dalje moramo pridržavati protivepidemioloških mera”, dodao je on. Istakao je da je trenutno epidemiološka situacija povoljna i da se očekuje njena normalizacija. Broj zaraženih je daleko manji nego što je to bio ranije pa se trenutno na Infektivnom odeljenju leči 6 pacijenata, broj novootkrivenih na dnevnom nivou je ispod 5, radi se manje testiranja i to 4 puta manje nego prošlog meseca a svi oboleli su sa blažom kliničkom slikom.

“Bez obzira na sve ove podatke, rat sa koronavirusom još nije završen. Znate i sami da se sada govori o novom soju ovog virusa, Delta soju, koji se brže širi i još brže prenosi sa čoveka na čoveka, da obolevaju maldi ljudi, soj koji daje različite simptome u odnosu na simptome koje je davao koronavirus a ono što je najnepovoljnije jeste da daje veći broj smrtnih slučajeva”, naglasio je dr Spahić.

Po ko zna koji put struka kaže da je jedino oružje protiv ove pošasti vakcina. Zato je dr Šefadil Spahić uputio apel svim građanima da iskoriste leto i vakcinišu se, da ne dozvole da se ponove jun i jul od prošle godine, i napomenuo da je pred nama neizvesna situacija, da se ne može dati tačan odgovor šta će se dešavati. Dodatni strah od velikog broja zaraženih novim sojem virusa jesu upravo veselja koja su počela masovno da se organizuju do te mere da restorani i objekti u kojima se prave već nemaju slobodne termine a da se ne vodi računa o dozvoljenom broju gostiju već su svi kapaciteti popunjeni. Dr Spahić je i na taj problem ukazao kao činjenicu da ako se desi da Delta soj uhvati maha, zdravstveni sistem će taj udarac teško podneti.

Spahić, je još jednom stavio akcenat na vakcinaciju, još jednom zamolio mlade Novog Pazara da se vakcinišu, jer oni su ti koji će vakcinacjom zadati poslednji udarac koronavirusu i dovesti situaciju koja će pokazati rezultate stečenog kolektibvog imuniteta.

“Ukoliko ne želite da se vakcinišete, da poštujete nauku i naučne principe, ako želite da se vodite svojim razmišljanjem “neće to nas” onda slobodno organizujte slavlja, zovite veliki broj gostiju i sedite u zatvorenom prostoru bez distance, ali znajte da onda morate i snositi ličnu odgovornost”, kazao je direktor novopazarskog ZZJZ, dr Šefadil Spahić.

B.Veljović

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO