U Novom Pazaru i Tutinu veliko interesovanje za vakcinu protiv gripa

NOVI PAZAR – Interesovanje gradjana Novog Pazara i Tutina za vakcinaciju protiv sezonskog gripa veće je nego ranijih godina, izjavio je danas direktor Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Šefadil Spahić uz ocenu da to ukazuje da se polako vraća poverenje u zdravstveni sistem.On je Radiju Sto plus rekao da se u proseku dnevno u Novom Pazaru vaksiniše oko 300 a u Tutinu 90 gradjana.

“Ove godine smo trebovali 3.100 doza, što je duplo više u odnosu na prethodne godine, a za nepunih sedam radnih dana smo potrošili više od 50 odsto, što nam se odavno nije desilo. Domu zdravlja u Novom Pazaru ustupili smo 1.500 doza, a 1.000 doza Tutinu”, rekao je Spahić.

Pozvao je gradjane starije od 65 godina, posebno hronične bolesnike, da prime vakcinu kako bi izbegli rizik od “sudaranja” sezonskog gripa i korona virusa.

“Preporuka je da se sve rizične grupe vakcinišu, jer ako se zaraze jednim, pa drugim virusom, može da dodje do različitih ishoda. Svesni smo toga i da hronična bolest može doprineti da klinička slika kod pacijenta bude još teža”, rekao je Spahić.

Ponovio je da je epidemiološka situacija u Novom Pazaru i Tutinu vezana za korona virus i dalje nestabilna i nesigurna, jer gradjani ostvaruju brojne kontakte, odlaze na slavlja i nedovoljno poštuju epidemiološke mere.

“Situacija je za sada pod kontrolom, trenutno pratimo 17 kontakata u kućnim uslovima, a na Infektivnom odeljenju je jedan pacijent. Ipak, takvo stanje ne sme da nas zavara, jer smo i prošli put imali mnogo pacijenata koji su se lečili u kućnim uslovima, a plašimo se da se to ne ponovi”, rekao je Spahić.

Demantovao je tvrdnje o tome da su gradjani Novog Pazara stekli kolektivni imunitet od novog korona virusa, navodeći da je za to potrebno da je 60 do 70 odsto stanovništva već bilo zaraženo.

indeksonline.rs/Beta

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO