Naslovna Vijesti Politika U nedelju lokalni izbori u 14 opština i Podgorici

U nedelju lokalni izbori u 14 opština i Podgorici

u-nedelju-lokalni-izbori-u-14-opstina-i-podgorici

Politika Vesti  U nedelju lokalni izbori u 14 opština i Podgorici 20/10/202235 Views U Crnoj Gori će u nedelju, 23. oktobra biti održani lokalni izbori u Podgorici i još 14 opština.

Osim u Podgorici, izbori će biti održani u Bijelom Polju, Baru, Budvi, Danilovgradu, Žabljaku, Zeti, Kolašinu, Pljevljima, Plavu, Plužinama, Rožaju, Tivtu i Šavniku.

Lokalni izbori se održavaju u trenutku teške političke krize u Crnoj Gori, gde su tokom dve godine promenje dve vlade, od kojih je ova druga u tehničkom mandatu, u proceduri je izjašnjavanje parlamenta na predlog premijera o smeni ministara spoljnih poslova i odbrane, Ranka Krivokapića i Raška Konjevića, kao i inicijativa za razrešenje predsednika države i šefa najuticajnije DPS Mila Ðukanovića, nakon što je odbio da na predlog parlamentarne većine od avgusta 2020. da mandat za sastav nove vlade lideru Demosa Miodragu Lekiću.

Ovome je prethodio predlog Ðukanovića parlamentu za skraćenje mandata Skupštini, ali mu je taj predlog vraćen iz proceduralnih razloga.

Ovi lokali izbori biće održani po starom izbornom zakonima, jer uprkos višegodišnjim pozivima Evropske unije sprovede izborna reforma.

Analitičari smatraju da su ovi lokalni izbori generalna proba sa predstojeće vanredne parlamentarne izbore.

Redovni parlamentarni izbori trebalo bi da budu održani 2024.

Očekuje se da će se glavna bitka voditi na izborima u Podgorici, gde živi gotovo 190.000 stanovnika, skoro trećina građana Crne Gore.

A.N.

Podeli

Exit mobile version