U napadu nožem u Japanu ubijeno 19 osoba sa invaliditetom

469

Najmanje 19 osoba je ubijeno u napadu nožem koji se dogodio u centru za osobe s invaliditetom u blizini Tokija, javljaju japanski mediji, a prenosi BBC.

Prema izveštajima, najmanje 25 osoba je povređeno u napadu, od njih 20 se nalazi u teškom stanju.

Policija je uhapsila osumnjičenog, prenosi japanska novinska agencija Kjodo. Radi se o bivšem zaposlenom u centru.

Kako prenosi BBC, on je otišao u obližnju policijsku stanicu i navodno priznao napad. Naveo je i da želi da osobe sa invaliditetom “nestanu”.

Lokalni mediji javljaju da se radi o Satošiju Uematsu, momku od 26 godina. Lokalna policija je saopštila da je u februaru političarima poslao pismo u kom je pretio da će ubiti na stotine ljudi sa invaliditetom. Nakon toga zadržan je u bolnici dve nedelje.

Japanski mediji javljaju da je razbio prozor i tako ušao u dom, gde je ubijao ljude.

Dom je u tom trenutku imao oko 150 korisnika, a na dužnosti je bilo osam članova osoblja. Policija je o napadu primila poziv u 2.30 po lokalnom vremenu.

Žrtve napada su bile osobe između 19 i 70 godina, prenosi agencija Kjodo.

Zvaničnici su negirali bilo kakvu povezanost sa terorizmom.

Japanska vlada osudila je napad. Portparol vlade Jošihide Suga ocenio je napad kao “veoma tragičan i uznemiravajući” u kojem su stradali nevini ljudi.

Napadi u Japanu retkost
Ovakvi napadi su veoma retki u Japanu, incident predstavlja najveće masovno ubistvo u poslednjih deset godina. Napad je šokirao Japan, jednu od najbezbednijih zemalja na svetu.

Podsećamo na pojedine napade:

– 8. juna 2008. jedan muškarac je uleteo kamionom u trgovački deo Tokija, Akihabara, a zatim izašao i ubadao ljude. Sedam osoba je tada nastradalo.

– 8. juna 2001. čovek koji je imao psihičkih problema nožem je usmrtio osmoro dece u osnovnoj školi u Osaki.

– 20. marta 1995. je trinaest osoba umrlo, a na hiljade se razbolelo, kada su pripadnici jedne sekte bacili sarin u tokijski metro.

izvor: N1