Naslovna Vijesti U Makedoniji rastu tenzije, analitičari: Opasnost od sukoba

U Makedoniji rastu tenzije, analitičari: Opasnost od sukoba

SKOPLJE – Umesto početka izlaska iz krize, tesni izborni rezultati nagoveštavaju početak još teže krize u Makedoniji, a analitičari upozoravaju na opasnost od eksplozije nezadovoljstva i mogućnost sukoba u ovoj podeljenoj zemlji, što bi čak onemogućilo i sprovođenje novih izbora.

„Pat-pozicija u dva politička bloka, bezbroj kombinacija za sastavljanje nove vlade i ozbiljna pretnja od mogućeg unutar-makedonskog sukoba“ – tako situaciju u Makedoniji opisuje analitičar Daut Dauti.

Njegova procena bazira se na nekoliko pokazatelja. Prvo, rezultat izbora iznenađujucje je izjednačen i van je svih očekivanja, čak i za najveće optimiste u opoziciji – a to ozbiljno preti da naruši predstavu o nepobedivosti VMRO.

Drugo, to je poraz nacionalističke retorike VMRO, s obzirom na to da, igrajući na kartu „albanske opasnosti“ i šireći teorije zavere, ta stranka ipak nije ostvarila očekivani pobedu.

Treće, raskoli unutar albanskog političkog bloka prete da ugroze opstanak Demokratske partije Albanaca (DPA), a nisu ostali ni bez odjeka kada je reč o popularnosti Demokratske unije za integraciju (DUI).

Četvrto, pokret Besa predstavlja veliko iznenađenje jer je uspeo da privuče veliki broj članova i pristalica, ali i one nezadovoljne sa DUI i DPA, rekao je on za Dojče vele.

„Paradoks je to da Albanci sada imaju manje poslanika, a veću moć“, kaže Dauti. Pritom on izlaz iz trenutne situacije ne vidi – s obzirom na ranije data predizborna obećanja.

„Ako VMRO-DPMNE ostane pobednička partija i dobije mandat (za sastavljanje vlade), oni će morati da pognu glavu i da, ili prihvate gotovo nemoguć zahtev DUI o konsenzualnom usvajanju budžeta, ili zahtev „Alijanse za Albance“ o izjednačavanju albanskog i makedonskog jezika, ili zahtev „Bese“ – a slična je i platforma DUI – o redefinisanju države”, kaže Dauti.

Dodaje da čak i da formira vladu sa DUI, i da se suoči sa realnošću da je ta stranka sada sa deset mandata u boljoj poziciji nego onda kada je imala 19, VMRO će sa svoja 63 poslanika morati da pravi ustupke, jer bi za DUI bilo samoubistvo ako bi ušla u koaliciju, bez da ostvari neka od svojih ključnih obećanja.

Izborni rezultati su traumatično ponižavajući za VMRO i DUI, ali i kobni za Makedoniju, s obzirom na to da će pad popularnosti dovesti do toga da će se politika voditi kroz sukobe, smatra skopski analitičar Arsim Zekoli.

Prema njegovim rečima, u istoj situaciji su i socijaldemokrate (SDSM), jer imaju moralnu obavezu da unaprede neke od odredbi Ohridskog sporazuma.

„Protiv toga će biti ‘stranka nezgodnog karaktera’ – VMRO, koja se lako poigrava nacionalnim osećanjima i navodnim pretnjama o ugroženosti makedonskih nacionalnih interesa. S druge strane, SDSM ne može lako da formira vladu, ako sa VMRO, nakon prigovora, bude imala isti broj mandata”, naveo je Zekoli.

Potreban im je, kaže, DUI, a socijaldemokrate sa njima ‘nisu želeli’ da formiraju koaliciju, kao uostalom ni druge, albanske stranke.

Ako se ostave po strani predizborni animoziteti, za formiranje nekakve široke koalicije potreban je čvrst politički dogovor.

Na kraju, ako VMRO i SDSM budu igrali na sve ili ništa, i umesto da prihvate rezultate počnu da se prikazuju kao žrtve zavere (VMRO) ili krađe glasova (SDSM), postoji mogućnost eskalacije unutrašnjeg makedonskog konflikta.

“Nadam se da do takvog scenarija neće doći, ali je sigurno da nestabilna vlada može da traje samo određeni vremenski period“, predviđa dalje Dauti.

Situacija na terenu već pokazuje da su tenzije u porastu i da samo jedna varnica može da izazove pravi požar.

Oštro upozorenje da „strpljenje može da se pretvori u gnev“ juče je stiglo od VMRO, nakon što je lider SDSM Zoran Zaev poručio da „Nikola Gruevski ne sme da formira vladu“, niti sme da se poništi jasno izražena volja građana za promenama.

A, ako Državna izborna komisija bude odlučila da ponovi glasanje na nekim biračkim mestima, ishod izbora mogao bi da bude poznat tek u januaru.

„VMRO ne namerava da dozvoli Zoranu Zaevu i šačici ljudi oko njega da pokradu demokratski izraženu volju 453.000 građana. A ako neko pokuša da je ukrade, strpljenje će da preraste u gnev“, upozorio je juče Vlatko Đorđev iz VMRO.

Dodatni gnev izazvala je akcija akcija Ministarstva unutrašnjih poslova, u utorak uveče u Kumanovu, kada je, u cilju istrage izbornih nepravilnosti, interventna policija sa tužiocima ušla u kuću načelnika kumanovske policije Stojančeta Veličkovića.

Taj događaj izazvao je veliku uznemirenost u Kumanovu, a analitičari procenjuju da bi, ukoliko se slična situacija sa masovnim okupljanjem građana ponovi, Makedonija mogla da se pretvori u opasno “bure baruta” nakon čega čak ne bi mogli ni da budu održani novi izbori, jer za njih ne bi bilo uslova u takvoj, naelektrisanoj atmosferi.

Exit mobile version