U Italiji ponovo raste broj obolelih od kovida

RIM – U Italiji raste broj zaraženih od kovid-19, u poslednja 24 sata zabeleženo je 1.912 oblelih, što je najveći broj od kako je u junu zvanično ukinut karantin uveden zbog pandemije korona virusa.

Na celoj teritoriji zemlje pojavila su se nova žarišta, skoro tri hiljade, od toga 830 su novi u poslednja 24 sata. Jedno mesto se smatra žarištem ako se utvrdi više od dvoje zaraženih, navodi agencija Ansa.

Pojedine regije i gradovi pokušavaju pooštravanjem mera zaštite da zaustave širenje epidemije.

“Ako broj novozaraženih ne padne, sadašnji nivo je oko 200 novih slučajeva dnevno, zatvaramo sve”, rekao je predsednik regije Kampanja Vičenco de Luka u prvom video obraćanju građanima nakon što je na lokalnim izborima ponovo, 3. put, izabran za predsednika pokrajine.

“Ako smo odlučili da je obavezno nošenje maski i na otvorenom, to znači da je situacija gora nego u martu, aprilu i maju, otežavajuća okolnost je da su škole počele da rade, epidemiološka slika je teška, situacija je delikatna i ozbiljna”, rekao je De Luka.

U južnoj regiji Kalabrija, takođe je na snazi nova uredba nošenja maski u toku celoga dana i na otvorenom, a ne kao što je do sada važilo, samo u zatvorenim prostorijama.

Severna regija Ligurija takođe beleži nove slučajeve zaraze, a susedna Švajcarska je taj deo Italije svrstala u zone visokog rizika, što znači da oni koji dolaze odatle moraju da ostanu u četrnaestodnevnom karantinu.

Lokalne vlasti Ligurije tvrde da je mera preterana i da situacija u regiji nije na kritičnom nivou.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO