Afrički energetski forum okuplja predstavnike zemalja sa ovog kontinenta čiji energetski zahtjevi svakodnevno raste. Osim učešća ministara iz velikog broja afričkih zemalja, na forumu su prisutni i predstavnici drugih sektora povezanih sa energetikom.

Turski ministar energetike i prirodnih resursa – Taner Yildiz, kazao je u uvodnom izlaganju na otvaranju foruma u Istanbulu da je razvoj afričkih energetskih izvora, s ciljem obezbjeđivanja blagostanja za stanovništvo ovog kontinenta, od najveće važnosti. Turska o ovom pitanju izražava konstruktivan stav, kazao je Yildiz.

Turska je jedna od zemalja čije prisustvo u Africi se intenziviralo u posljednjih desetak godina. Yildiz je saopštio da se izvoz na ovaj kontinent povećao sa vrijednosti od 9 milijardi dolara iz 2005. godine na 24 milijarde dolara. Afrika je kontinent koji očekuje ozbiljan pomak i čiji su ciljevi definisani. Ekonomski rast i ubrzani populacijski rast znače i veću potražnju za energijom, a to je jedan od najznačajnih kriterija koji se mora uzeti u razmatranje, rekao je turski ministar.

Turska je spremna da doprinese tom cilju, angažovanjem svih njenih raspoloživih sektora.