U Hrvatskoj najviše novoobolelih od početka epidemije, širi se upotreba kovid potvrda

ZAGREB – U Hrvatskoj je u poslednja 24 časa registrovano 6.932 novoobolelih od korona virusa, najviše u jednom danu od početka epidemije, a umrlo je 36 osoba, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Aktivnih slučajeva trenutno je 28.541, medju njima je 1.711 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga na respiratoru 231. Testirano je oko 15.000 gradjana.

Zbog sve većeg pritiska na zdravstveni sistem, Nacionalni štab je najavio da se od sredine novembra proširuje upotreba kovid potvrda o vakcinisanju, prebolenju i negativnom testu za sve zaposlene u javnim i državnim službama, kao i za gradjane koji se koriste njihovim uslugama.

Obaveza kovid potvrda ranije je uvedena u zdravstveni i sistem socijalne zaštite.

Što se tiče škola, kovid potvrde će biti potrebne samo za zaposlene, dok će za učenike biti pojačane epidemiološke mere. Oni zaposleni koji nemaju potvrdu o vakcinisanju ili prebolenju moraće dva puta sedmično da rade test na kovid koji će zasad ići na trošak poslodavca. Još nije odlučeno hoće li novim merama biti obuhvaćeni ugostiteljski objekti.

Šef Nacionalnog štaba i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je na konferenciji za novinare da će, ukoliko ne dodje do poboljšanja situacije, od 4. januara kovid potvrde moći da dobiju samo oni koji su vakcinisani ili preboleli bolest.

On je rekao da će od sutra dodatno ograničiti okupljanja, pa će tako biti zabranjena sva javna okupljanja u zatvorenim prostorima iznad 50 osoba, umesto dosadašnjih 100, osim onih na kojima svi imaju kovid potvrde, ali uz obavezu nošenja maske i održavanje distance.

Na javnim okupljanjima na otvorenom moći će učestvovati više od 100 osoba ako imaju kovid potvrdu, uz neke izuzetke.

Sva okupljanja moraju da završe do ponoći, osim projekcije u bioskopima koje su počele do 23 časa. Svadbe, za koje su obavezne kovid potvrde, moći će da traju do dva časa po ponoći.U Hrvatskoj je dosad protiv kovida 19 vakcinisano oko 53 odsto odraslih.

indeksonline.rs/Beta

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO