Naslovna Sandžak Novi Pazar U Hitnoj službi preko 900 pacijenata za 4 dana

U Hitnoj službi preko 900 pacijenata za 4 dana

Hitna služba jedna je od onih za koje ne važe praznici. Naprotiv, tada imaju i najviše posla. U prva četiri dana januara u novopazarskoj Hitnoj službi obavljeno je čak 902 pregleda i 80 terenskih intervencija. Osim najkritičnijih hroničnih bolesnika, javljali su se i pacijenti sa povredama, prelomima, ali i sa sve učestalijim simptomima gripa.

\

Dežurne ekipe novopazarske Hitne službe tokom, a i nakon novogodišnjih praznika imaju ”pune ruke posla”. Brojka od preko 900 pregleda tokom prva četiri januarska dana, prema rečima doktorke Elvire Lukač Radončić, bila bi i veća, da tokom praznika nije radila Služba opšte prakse i Školski dispanzer kod autobuske stanice.

’’Javljale su se sve kategorije pacijenata. Najzastupljeniji su ipak bili hronični bolesnici, koji već imaju problema sa srcem i plućima, zatim mala deca, školska populacija i ostali. Bilo je preloma, ali i povreda’’, kaže doktorka Elvira Lukač Radončić. Ona ističe da su se roditelji ponovo oglušili o brojne apele protiv upotrebe pirotehničkih sredstava, te da je zbog toga bilo I slučajeva sa većim posledicama.

Zbog sve prisutnijeg virusa gripa, ovo je period kada treba izbegavati skupove, što češće provetravati prostorije, uzimati što više tečnosti, vitamina, voća, povrća i prirodnih sokova, a sa prvim simtomima gripa, ukoliko ih dobijete, savetuje se mirovanje, kako bi se izbegle dodatne komplikacije, i uzimanje sredstava za obaranje temperature. To nikako ne podrazumeva uzimanje antibiotika jer, kako naglašava doktorka Lukač Radončić, antibiotici ne deluju na virusne infekcije.

Exit mobile version