Naslovna Vijesti Politika U fokusu Erdoganove posete političke, regionalne i ekonomske teme

U fokusu Erdoganove posete političke, regionalne i ekonomske teme

u-fokusu-erdoganove-posete-politicke,-regionalne-i-ekonomske-teme

Politika Vesti  U fokusu Erdoganove posete političke, regionalne i ekonomske teme 07/09/202207/09/202229 ViewsErdogan, Srbija, turska Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji. Nakon svečanog dočeka ispred Palate Srbija, sledi sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a onda plenarni sastanak dve delegacije. Planirano potpisivanje nekoliko sporazuma. Očekuje se da će biti potpisan i sporazum na osnovu kojeg će državljani Srbije u Tursku moći da uđu samo uz ličnu kartu.

Na aerodromu “Nikola Tesla” predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je sinoć turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana koji se nalazi u trodnevnoj regionalnoj turneji.

Svečani doček ispred Palate “Srbija”, uz najviše državne počasti počinje u 11 časova. Nakon toga, uslediće sastanak dvojice predsednika, potom plenarni sastanak delegacija Srbije i Turske.

Od posete se očekuje dodatno unapređenje odnosa i saradnje koji su trenutno na najvišem nivou u novijoj istoriji.

Prema planiranom rasporedu, pored sastanaka na kojima će teme biti iz regionalnih, političkih i ekonomskih sfera, biće potpisano nekoliko sporazuma između naše zemlje i Turske.

Očekuje se da će biti potpisan i sporazum kojim će biti omogućeno putovanje naših državljana samo sa ličnim kartama u Tursku, čime bi Srbija bila jedna od pet država, odnosno šest jurisdikcija, sa kojima ta zemlja ima takav režim kretanja.

Obraćanje dvojice predsednika zakazano je za oko 13 sati, nakon čega će uslediti Srpsko-turski biznis forum.

O dobrim, pre svega ekonomskim odnosima govori podatak da je obim naše trgovinske razmene dostigao blizu dve milijarde dolara godišnje sa tendencijom povećanja.

Prema poslednjim dostupnim podacima Privredne komore Srbije u našoj zemlji posluje oko 1.300 preduzeća sa turskim kapitalom u tekstilnom, automobilskom, građevinskom i mašinskom sektoru, te u bankarstvu i turizmu.

Srbija i Turska su 2010. godine potpisale Sporazum o slobodnoj trgovini, što je najviše uticalo na povećanje robne razmene.

Turski predsednik Erdogan bio je u Beogradu 2017., potom 2019. godine, kada je istakao da je nemoguće obezbediti trajan mir, stabilnost i prosperitet Balkanskog poluostrva bez dobrih odnosa Ankare i Beograda.

Turska je otvoreno stala iza projekta “Otvoreni Balkan” što je više puta naglašeno, a potvrdio je i šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu na nedavno održanom Samitu Lidera u okviru inicijative Otvoreni Balkan u Beogradu. Tada je jedan od lidera najavio da će uputiti i zvaničan poziv Turskoj da se pridruži ovoj inicijativi.

Značajna je i podrška Turske u vezi sa nastavkom dijaloga Beograda i Prištine koji treba da vodi kompromisu i obostrano prihvatljivom rešenju.

Inače, turski predsednik juče je bio u poseti BiH, a iz Beograda odlazi u Hrvatsku.

Podeli

Exit mobile version