Naslovna Featured Istaknuto U domovini najlepše, Sandžak raširenih ruku dočekao dijasporu

U domovini najlepše, Sandžak raširenih ruku dočekao dijasporu

Sandžak je raširenih ruku dočekao sve koji su ovog leta, mahom, iz zemalja zapadne Evrope došli u svoj rodni kraj. Osim porodica, koje se najviše obraduju njihovom dolasku, razlog da budu zadovoljni imaju trgovci, ugostitelji i zanatlije. Oni tvrde da su ekonomski efekti i te kako vidljivi.

Letnji meseci rezervisani su za dolazak Sandžaklija koje žive i rade u inostranstvu.

Uslovljeni pandemijom, prošlu godinu uglavnom su proveli u tuđini, zbog čega su se ovogodišnjem odmoru u zavičaju posebno radovali.

Dane u domovini, za koje kažu da im uvek brzo prođu, najviše provode sa porodicom, u obilasku rodbine, prijatelja, ali i grada.

Novi Pazar im je, pričaju nam, uvek drugačiji, svake godine lepši. To nam je potvrdila i Ema Hadžić koja kaže da u Nemačkoj, iz koje dolazi ima svega, ali nema Pazara.

”Volim da dođem. Dolazim iz Nemačke.  Više volim ovde da izađem nego  tamo. Zaželela sam se svih, porodice, prijatelja. Tu sam već nedelju dana i planiram da ostanem duže jer sam prošle godine zbog situacije sa virsom došla na kratko” kaže Ema.

Ulice čaršije preplavile su Sandžaklije iz raznih krajeva sveta. Neretko govore nemačkim, francuskim, engleskim jezikom. Svoj ipak nikada nisu zaboravili. Tome uče i mlađe.  Novac zarađen u tuđini ne žale da potroše u novopazarskim dućanima čije radno vreme ovih meseci neretko traje i duže.

Njihovom dolasku raduju se trgovci i ugostitelji.  Prodaja i promet rastu, pa vlasnici radnji imaju razloga da budu zadovoljni. Iako su novopazarski ćevapi stigli do Evrope, ovde su ipak najukusniji.

”Pretrpela je naša privreda u poteklom periodu. Srećni smo da imamo naš narod koji vredno radi i doprinosi razvitku celokupnog kraja. Sada imamo pune ruke posla” rekao je vlasnik novopazarske ćevabdžinice Fikret Crnišanin.

Nekada prepoznatljiv isključivo po trgovini Novi Pazar danas zauzima značajno mesto na turističkoj mapi zbog brojnih ulaganja. I ne samo turističkoj. Grad se poslednjih godina visoko kotirao kao ozbiljna prestonica kulture. U Novi Pazar, u kojem se posebno tokom leta organizuju brojne, sada već tradicionalne, kulturne manifestacije dolaze gosti iz čitave Srbije ali i regiona. Uživaju u gostoprimstvu Novopazaraca, obilascima kulturno istorijskih znamenitosti,nadaleko čuvenoj gastronomskoj ponudi.

Novi Pazar sve dočeka širom otvorenih ruku i srca. Dijaspori ponudi besplatan parking, putnicima namernicima dvadeset četvoročasovnu uslugu. Zato mu se, kažu uvek rado vraćaju.

 

S.R i S.K

Podeli

Exit mobile version