Naslovna COVID 19 U Crnoj Gori rekordan broj aktivnih slučajeva oboljevanja od korona virusa

U Crnoj Gori rekordan broj aktivnih slučajeva oboljevanja od korona virusa

u-crnoj-gori-rekordan-broj-aktivnih-slucajeva-oboljevanja-od-korona-virusa

PODGORICA – Crna Gora je u nedelju registrovala rekordan broj od 3.208 aktivnih slučajeva oboljevanja od koronavirusa, odnosno 509 obolelih na 100.000 stanovnika, objavile su zdravstvene vlasti.

Institut za javno zdravlje je u nedelju potvrdio ;226 novozaraženih osoba, dok su u subotu uveče stigli rezultati oko 1.000 uzoraka koji su zbog malog kapaciteta crnogorskih laboratorija ranije poslati ;na analizu u ;Njemačku, te su potvrdili ;korona virus kod još 488 stanovnika Crne Gore.

“Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve, ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva KOVIDA-19 u ;Crnoj Gori trenutno iznosi 3.208, što je na 100.000 stanovnika 509 obolelih”, saopštio je Institut.

Ukazali su da ;su ti uzorci uzeti pre tačno dve nedelje pošto su 30. avgusta održani parlamentarni izbori kada je, uprkos zabrani, bilo masovnih skupova i pristalica vlasti i opozicije.

Najviše novozaraženih je u Nikšiću, Beranama i Podgorici – gradovima gde je bilo najviše političkih skupova.

Poslednjih dana je oštrija kontrola poštovanja epidemioloških mera koje predviđaju i obavezu svih starijih od sedam godina da i unutra i napolju koriste maske, da ne prilaze drugim ljudima na manje od dva metra, posebno u ugostiteljskim objektima u kojima ne smeju ;biti više od četiri osobe za istim stolom. Zvaničnici zdravstva ne isključuju mogućnost ponovnog zatvaranja celih gradova, ako bi se “bolnice rapidno punile”.

Početak školske godine u Crnoj Gori i početak rada vrtića odloženi su za 1. oktobar, ali epidemiolozi kažu da će to zavisiti od stanja.

Crna Gora je početkom juna bila ;jedina zemlja Evrope “bez korona virusa”, ali ubrzo pošto je Vlada otvorila granice, virus je ponovno stigao i brzo se proširio.

U prvom delu epidemije, kada su skoro dva i po meseca na snazi bile ;restriktivne epidemiološke mjere, zaražene su svega 324 osobe, a svega devet je umrlo od infekcije.

U periodu od sredine juna, korona virusom se zarazilo ;8.388 stanovnika Crne Gore, a 118 umrlo za nepuna tri meseca.

Exit mobile version