Naslovna COVID 19 U Crnoj Gori je potvrđeno prisustvo delta soja, raste broj zaraženih i...

U Crnoj Gori je potvrđeno prisustvo delta soja, raste broj zaraženih i umrlih od kovida-19

u-crnoj-gori-je-potvrdjeno-prisustvo-delta-soja,-raste-broj-zarazenih-i-umrlih-od-kovida-19

PODGORICA – U Crnoj Gori je potvrdjeno prisustvo delta soja korona virusa, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravlje (IJZCG), dok istovremeno drastično raste broj obolelih i umrlih od posledica kovida-19.

U Crnoj Gori je u poslednja 24 sata registrovano 548 novih slučajeva koronavirusa. U istom periodu prijavljeno je pet smrtnih ishoda od posledica kovida-19. Najmladji preminuli imao je 56, a najstariji 92 godine.

Trenutno je 4.639 aktivnih slučajeva infekcije. U Crnoj Gori, prema poslednjim podacima, boravi oko 190 hiljada turista, a granice su potpuno otvorene.

Iz Institita su saopštili da su očekivali detekciju delta soja u Crnoj Gori već duži period i da su upozoravali javnost na mogućnost njegovog prisustva.

“Takodje, naši epidemiolozi su ukazivali na to da će delta soj apsolutno pratiti obrazac ponašanja kao i u svim zemljama u kojima je već neko vreme prisutan. Dakle, da će postati dominantan jer se vrlo lako prenosi”, piše u saopštenju IJZCG.

Kako se dodaje, razlika u odnosu na prethodne varijante korona virusa, jeste u tome što se delta soj mnogo lakše prenosi, pa samim tim izaziva infekciju kod većeg broja ljudi. Jedna osoba može zaraziti pet do osam drugih osoba.

“Delta soj pokazuje nešto veću otpornost prema vakcinama u odnosu na ostale sojeve”, piše u saopštenju IJZCG.

Danas je saopšteno i da školska godina počinje 1. septembra, da će časovi trajati po 45 minuta, a da će svi, uključujući i učenike, biti u obavezi da nose maske.

indeksonline.rs/Beta

Exit mobile version