U turističkoj poseti Novom Pazaru borave majke Srebrenice, i žene iz udruženja iz Bratunca i Zvornika.

One su tokom dana obišle kulturno-historijske znamenitosti Novog Pazara, uključujući i Plato Hatidže Mehmedović.

Tokom dana one su se u centru grada susrele sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem i njegovim saradnicima. Tom prilikom gošćama je poručno da su u ovaj grad uvijek dobrodoše, da je Novi Pazar njihov drugi dom a da su Novopazarvi srećni kada ih vide u svom gradu.

“Nama je postala tradicija da bar jednom godišnje da dođemo u Novi Pazar. Ovdje se osjećamo kao kod svoje kuće. Ovakvo gostoprimstvo nigdje nismo osjetile kao u Novom Pazaru. Ovo je naša druga kuća. Novi Pazar je uvijek bio uz nas” – istakla je predsjednica udruženja žena iz Zvornika, Suvada Selimović.

Podsjetimo, Gradsko vijeće Novog Pazara donijelo je prije četiri mjeseca odluku da se sredstvima iz budžeta podrži projekat izgradnje Staračkog doma za majke Srebrenice u Potočarima.

“Grad Novi Pazar će sa svojim skromnim sredstvima učestvovati u izgradnji Staračkog doma za majke Srebrenice u Potočarima, takvu odluku doneli smo na danas održanoj sednici Gradskog veća. Mi ćemo izdvojiti novac za izgradnju jednog objekta u okviru tog kompleksa, njegova cena će biti 40.860 evra. Ovo nisu značajna sredstva, ali svim građanima Novog Pazara je drago da možemo da učestvujemo u jednom takvom plemenitom projektu koji će biti određena sigurnost za naše majke. Majke Srebrenice su naš amanet i mi kroz podršku takvim projektima dajemo doprinos i pokazujemo da brinemo o njima i da one nisu, i nikada neće biti same i zaboravljene”, izjavio je tada Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara.

U Novom Pazaru su ranije u nekoliko navrata boravile članice Udruženja “Majke Srebrenice” i udruženja koje okuplja žene Zvornika. One su tokom posjeta najvećem gradu regije Sandžak u Srbiji obišle znamenitosti i kulturno-historijske spomenike u starom dijelu Novog Pazara. Članice dva udruženja obišle su tada i Plato Hatidže Mehmedović koji se nalazi u centru grada gde su položile cvijeće i proučile dovu za rahmet duši dugogodišnjoj predsjednici Udruženja “Majke Srebrenice”. Plato nazvan po rahmetli Hatidži Mehmedović otvoren je u Novom Pazaru u oktobru 2018. godine.

Udruženja “Majke Srebrenice” i “Žene Srebrenice” donijela su odluku 2020. godine o uručivanju zahvalnice gradonačelniku Novog Pazara, Biševcu, zbog, kako je tada navedeno, pružanja nesebične pomoći majkama Srebrenice.

One su tada navele da su narod Novog Pazara i gradonačelnik Biševac postali veliki prijatelji majki Srebrenice, a da se to pokazalo više puta proteklih godina, kada je, kako je navedeno, tiho i dostojanstveno u više navrata pružena nesebična podrška majkama Srebrenice.

A. N.

Podeli