U Briselu počeo prvi sastanak Radne grupe Kosova i Srbije za pitanje registarskih tablica

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak primio je danas u Briselu članove Radne grupe Kosova i Srbije za rešenja pitanja registarskih tablica.

Lajčak je na svom Twitter nalogu naveo da će se Radna grupa, kojom predsedavaju njegovi savetnici, redovno sastajati kako je ranije dogovoreno u Briselu.

“Jutros sam u Briselu dočekao stručne delegacije na prvom sastanku Radne grupe za registarske tablice, dogovoren 30. septembra. Grupa kojom predsedavaju moji savetnici sastajaće se redovno. Verujem da će za šest meseci predstaviti konkretne nalaze”, napisao je Lajčak.

Prošlog meseca kada je istekao period od pet godina za izdavanje KS tablica prema dogovoru iz 2016. godine, Vlada Kosova je uvela recipročne mere na registarske tablice iz Srbije, tako što je 20. septembra počela da izdaje probne tablice za vozila iz Srbije i proglasila nevažećim tablice sa KS oznakom.

Da bi ovu odluku sprovela i na severu zemlje, Vlada Kosova je poslala specijalne jedinice Policije Kosova da štite graničare i granične prelaze Jarinje i Brnjak. To je izazvalo revolt srpskih građana sa severa koji su kamionima i drugim teškim vozilima blokirali puteve ka prelazima Jarinje i Brnjak. Tenzije su se podigle na nivo država, Srbija je izvela vojne manevre u blizini granice, pa su EU i SAD hitno reagovali i u Briselu je nakon deset dana, 30. septembra, postignut privremeni dogovor.

Taj dogovor je doveo do smirivanja situacije na severu Kosova, Srbi su uklonili blokade, kosovski specijalci su se povukli, a dve nedelje je na prelazima Jarinje i Brnjak za bebednost brinuo KFOR.

Privremeni dogovor o primeni režima nalepnica, da se delovi registarskih tablica na kojima su oznake država pokriju sa dve bele nalepnice, počeo je da se primenjuje 4. oktobra, dok je za pronalaženje trajnog rešenja dogovoren rok od šest meseci. U režim nalepnica ušle su prećutno i ilegalne tablice sa skraćenicama kosovskih gradova koje se koriste na severu Kosova.

Isti takav režim nalepnica je bio dogovoren dopunjenim sporazumom o slobodi kretanja od 14. septembra 2016. godine. Tada je dogovoreno i da Kosovo produži važenje KS registarskih tablica na pet godina za one građane koji žele da ih koriste. Režim nalepnica nikada nije zaživeo, a Srbija je nastavila da izdaje probne tablice za vozila sa RKS tablicama.

Inače, sporazum o slobodi kretanja postignut još 2011. godine, na samom početku dijaloga između Kosova i Srbije, odnosio se i na kretanje vozila. Tada je dogovoreno da na teritoriju Srbije bezuslovno mogu ući vozila sa statusno neutralnim KS tablicama, dok su vlasnici vozila sa tablicama RKS (Republika Kosovo) morali da skidaju svoje tablice i plaćaju privremene (probne) srbijanske tablice.

Sporazum o slobodi kretanja, međutim, nikada nije sproveden u četiri opštine severno od reke Ibar, gde živi većinsko srpsko stanovništvo. U tom delu i dalje su korišćene tablice sa skraćenicama kosovskih gradova koje izdaje Srbija (KM –Kosovska Mitrovica, PR-Priština, PZ-Prizren i druge), koje je Kosovo proglasilo nelegalnim. Vozila sa takvim tablicama nastavila su da saobraćaju na severu Kosova i da bez problema prolaze i dva granična prelaza na severu Kosova, Jarinje i Brnjak.

Anadolu Agency

 

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO