Naslovna Featured Istaknuto U Bosnu i Hercegovinu bez zelenog kartona od 19. oktobra

U Bosnu i Hercegovinu bez zelenog kartona od 19. oktobra

u-bosnu-i-hercegovinu-bez-zelenog-kartona-od-19.-oktobra

Za vozila iz Srbije i još tridesetak evropskih zemalja od 19. oktobra više neće biti potreban “zeleni karton” međunarodnog osiguranja za ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

To je omogućeno potpisivanjem sporazuma kojim je BiH postala članica “Podsistema registarske oznake” u 33 zemlje-članice EU, kao i Švajcarske, Lihtenštajna, Andore, Islanda, Norveške i Srbije.

Vlasnici motornih vozila registrovanih u BiH prilikom putovanja u te zemlje takođe više neće morati da poseduju “zeleni karton”.

“Nakon višegodišnjih priprema i rada na uspostavljanju i ispunjavanju kriterijuma i odredjenih standarda prema evropskoj zajednici osiguravača u Briselu, Biro zelene karte u Bosni i Hercegovini je potpisao Multilateralni garantni sporazum kojim je Bosna i Hercegovina postala članica tzv. Podsistema registarske oznake”, saopštila je organizacije “Biro ‘zelene karte’ BiH”.

BiH dugo nije mogla da bude primljena u “Podsistem registarske oznake” jer je udeo neregistrovanih vozila na njenim saobraćajnicama prelazio pet odsto.

Autor: BETA

A. N.

Foto: A. Nićiforović

Exit mobile version