Naslovna Featured Istaknuto U biblioteci “Dositej Obradović” organizovana promocija monografije “Peča” Fahrudina Kladničanina

U biblioteci “Dositej Obradović” organizovana promocija monografije “Peča” Fahrudina Kladničanina

u-biblioteci-“dositej-obradovic”-organizovana-promocija-monografije-“peca”-fahrudina-kladnicanina

U Narodnoj biblioteci “Dositej Obradović” u Novom Pazaru organizovana je promocija monografije “Peča”, autora Fahrudina Kladničanina.

Na promociji su govorili: prof. dr. Lino Veljak, bibliotekar i pisac Enes Nikšić, prof. dr. Redžep Škrijelj, Staša Zajović, predsednica Žena u crnom i profesor Rizah Gruda.

Odlomke iz prvog književnog ostvarenja Fahrudina Kladničanina kazuje glumica novopazarskog Regionalnog pozorišta Lemana Bećirović Binjoš.

Knjiga sadrži lična svedočanstva o dramatičnim događajima koji su obeležili period 1951. godine u Novom Pazaru kada je donet Zakon o zabrani nošenja zara i feredže.

Celokupno sprovedeno istraživanje zasnovano je na svesti o potrebi stvaranja istorije žena u Sandžaku, kako bi se njihovo prisustvo u stvarnoj istoriji njihovih sredina učinilo vidljivom.

U “Peči” su sabrane priče koje govore o dostojanstvu sandžačkih žena. S’ toga ne čudi veliko interesovanje Novopazaraca za ovaj događaj.

Monografija “Peča” objavljena je u izdanju Akademske inicijative “Forum 10” i finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja.

indeksonline.rs

Exit mobile version