Kalić, državljanin Crne Gore, lišen je slobode po međunarodnoj potjernici koju je 2011. godine po zahtjevu državnih organa Crne Gore raspisao NCB Interpol Podgorica

Najtraženiji crnogorski bjegunac Safet Kalić uhapšen je danas u Austriji, potvrđeno je “Vijestima” iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kalić, državljanin Crne Gore, lišen je slobode po međunarodnoj potjernici koju je 2011. godine po zahtjevu državnih organa Crne Gore raspisao NCB Interpol Podgorica.

On je lišen slobode nakon intezivne i višegodišnje saradnje Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova i policijskih organizacija iz više država.

“Povodom uspješene realizacije ove aktivnosti sjutra će biti održana konferencija za novinare”, saopšteno je iz MUP-a.

Uskoro presuda za pranje osam miliona eura

U Višem sudu u Bijelom Polju 6. oktobra završeno je suđenje Kaliću, njegovom bratu Mersudinu i supruzi Amini, koji se terete za pranje osam miliona eura stečenih švercom droge, a presuda će biti izrečena 3. novembra

U završnoj riječi tužilaštvo je saopštilo da su Kalići krivi za djelo koje im se stavlja na teret, dok odbrana tvrdi da je optužnica proizvoljna i da tužilaštvo tokom postupka nije dokazalo da je novac stečen nelegalnim putem.

Zamjenik specijalnog tužioca je kao dokaze priložio nalaze i mišljenja vještaka i svjedoka i saopštio da je dokazana krivica Kalića.

Nestao prije tri godine

Rožajac Safet Kalić nestao je u ljeto 2011. kada je Specijalno tužilaštvo otvorilo istragu protiv njega, brata Mersudina Kalića i supruge Amine Kalić zbog sumnje da su u Crnoj Gori od od 2005. do 2011. u legalne tokove ubacili oko 7, 7 miliona eura, pribavljenog od prodaje droge u Njemačkoj.

Policija je 4. avgusta te godine raspisala međunarodnu potjernicu Interpola za njim, a za protekle tri godine spekulisalo se samo da je Kalić tokom skrivanja često mijenjao identitete ali i mjesta boravka – od Njemačke do Turske…

Safet Kalić u policijskim dosijeima slovi za ključnog čovjeka narko – mafije na ruti krijumčarenja heroina, koja prolazi kroz našu zemlju. Ipak, nikada nije bio i formalno osumnjičen za trgovinu drogom, dok je njegov brat zbog toga osuđen u Njemačkoj 1999. godine, a ta presuda je i jedan od temelja optužnice po kojoj im se sudi u Bijelom Polju.

Kalići su optuženi da su od 2006. do 2011. godine Crnogorskoj komercijalnoj banci, filijali u Rožajama, uplatili više od osam miliona “prljavog novca” za rate za kredit koji je od ove banke dobilo preduzeće “Daut & Daut”. Optuženi su da su prali novac stečen od prodaje heroina i preko porodičnih firmi “Tajson”, “Turjak”, “M-petrol” i “Kristal”.

Kalićima je privremeno blokirana sva pokretna i nepokretna imovina bez koje će trajno ostati u slučaju da budu pravosnažno osuđeni. U suprotnom, ona će im biti vraćena.

Polovinom avgusta ove godine šef biroa Interpola Podgorica Dejan Đurović kazao je medijima da je crnogorska policija za petama najtraženijem bjeguncu Safetu Kaliću. Šef podgoričkog biroa Interpola kazao je tada kako vjeruje da se Kalić krije pod lažnim identitetom, te da je u toku intenzivna razmjena podataka sa kolegama iz drugih država u cilju njegovog lociranja i otkrivanja saučesnika.