U akciji “Skener” uhapšeno 46 osoba medju njima i Zoran Njeguš – Video

    Uhapšen fudbaler Zoran Njeguš u akciji Skener

    Bivši fudbaler Crvene zvezde Zoran Njeguš uhapšen je u akciji “Skener”. Njeguš je uhapšen zbog malverzacija sa nekretninama na Zlatiboru, saznaje Tanjug u MUP-u.

     
    BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je širokom akcijom hapšenja “Skener” uhapšeno 46 osoba osumnjičenih za privredni kriminal, pranje novca i mito, koje su na taj način oštetile budžet za više od sedam miliona dinara.  
    Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da se uhapšeni terete da su oštetili budžete Republike Srbije, AP Vojvodine i više opština u Srbiji za sedam miliona evra. 
    On je rekao da je među tim osobama i pet koje se sumnjice da su od 2009. godine do danas izvršile više krivičnih dela pranja novca i prikrivali vlasništvo nad lokalima na Zlatiboru i stanovima, iako su znali da taj novac možda potiče od prodaje narkotika.
    Na pitanje da li je reč o novcu Darka Šarića, Stefanović je odgovorio da se radi o krivičnom delu pranja novca i da je novac uložen u kupovinu nekretnina, dok je načelnik SBPOK rekao da ne može da pruži više informacija, jer je postupak u toku, ali da novac u svakom slučaju potiče od krijumčarenja narkotika,    
    Među uhapšenima je i 15 pripadnika beogradske saobraćajne policije, koji su izvršili krivično delo primanja mita, čime je pričinjena materijalna šteta od tri miliona dinara.
    Uhapšen je i sudija za prekršaje u Guči zbog primanja mita, kao i službenica PIO fonda koja je unosila fiktivni radni staž pojedinim građanima čime je budzet oštećen za 4,5 miliona dinara. 
    Među uhapšenima je i bivši predsednik opštine Iđoš zbog zloupotreba prilikom izgradnje škole, kad je Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine oštećen za osam miliona dinara, kao i policijski službenik u Sremskoj Mitrovici, koji je obaveštavao nelegalne trgovce duvanom o kontrolama.
    Stefanović je rekao da je borba protiv korupcije veoma važna i da će policija pokazati da će svi koji to čine biti sankcionisani i snositi odgovornost.
    U Švajcerskoj uhapšen muž Maje Adrovac
    Ivan Adrovac, suprug Maje Adrovac osumnjičene za pomaganje u pokušaju ubistva biznismena Milana Beka, uhapšen je u Švajcarskoj zbog sumnje da je izvršio više krivičnih dela, rekao je ministar unutrašnjih poslova.
    On je rekao da je uhapšenom potvrđen identitet. Dodao je i da će naši državni organi sarađivati sa švajcerskim, kako bi videli kako bi mogli jedni drugima da pomognu u rasvetljavaju dela sa kojima je Adrovac povezan.
    Inače, na početku suđenja Maja Adrovac je negirala da je pomogla u NN osobi u pokušaju ubistva biznismena Milana Beka u novembru 2014. godine i tokom izlaganja odbrane je tvrdila da ju je policija ucenjivala da optuži supruga.
    Adrovac se tada požalila sudu da ju je nakon hapšenja policija neprekidno ispitavala za muža i brata i da su je pitali koliko je spremna da bude u zatvoru za drugog i odvojena od dece, nad kojom joj je u međuvremenu oduzeto starateljstvo.
    Ivan Adrovac je, prema pisanju medija, od ranije poznat policiji.
    MUP poštovao proceduru i zakon
    MUP nije uradio ništa mimo procedure kada su u pitanju “sporni diskovi”, rekao je Stefanović povodom navoda Zaštitnika građana Saše Jankovića o uništavanju diskova u tom ministarstvu.
    Stefanović je rekao da ne bi ulazio u političke kvalifikacije toga, te da bi voleo da čuje da li se MUP sumnjiči da je uradio nešto protivzakonito ili mimo procedure.
    “Ja tvrdim da nismo”, rekao je ministar novinarima u parlamentu i dodao:
    “Ako vam neko ne tvrdi da ste prekršili zakon i proceduru, onda ne znam zašto bi se državni organ upustio u neku drugu kvalifikaciju koja nije to. Svi su došli u inspekciju i kada su utvrdili da je sve urađeno po zakonu onda se daju neke dve rečenice koje ne znam čemu služe”, rekao je Stefanović.
    Ministar poručuje da je MUP prepustio nadležnim organima to pitanje, da sudovi odlučuju ko je kriv ili nije, da je MUP odgovoran vladi, parlamentu, ali i građanima, koji već na predstojećim izborima mogu da kažu da li je rađeno kako treba.
    Upitan i za navode zaštitnika da je u kabinetu ministra jedna osoba zaposlena, a da ne zna na koje radno mesto, Stefanović je rekao da je to Nemanja Pantić, čiji je otac izgubio život, jer je kao novinar istraživao korupciju i kriminal, i da ga je sramota što se na takav način govori o njemu.
    “Ako radi u Birou za medije šta mislite kojim se poslom bavi”, upitao je Stefanović.

    Exit mobile version