U 2015. se očekuje pad emisije CO2

Količina emisije ugljen-dioksida (CO2), jednog od gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte, trebalo bi da padne ove godine, prvi put tokom razdoblja globalnog privrednog rasta, pokazuje u ponedjeljak objavljena studija u časopisu Nature Climat Change.

Prema toj studiji, emisije CO2 kao produkt izgaranja fosilnih goriva, u 2014. su se stabilizovale, a u 2015. bi trebalo lagano pasti, za otprilike 0,6 posto. Tokom istog razdoblja, svetskaprivreda zabeležila je rast od 3,4 posto u 2014., a procene su da će ove godine taj rast iznositi 3,1 posto.

Emisije gasova staklene bašte beležile su pad i prethodnih godina, ali je to bilo u razdobljima ekonomskih kriza, posebno 2009. nakon svetske finansijske krize.

Pad emisije CO2 u 2015. uglavnom se pripisuje smanjenju upotrebe uglja kao energenta u Kini, zemlji koja je najveći zagađivač na svetu po količini emisije gasova staklene bašte. Autori studije, međutim, ne očekuju dugoročno veliki napredak.

“Energetske potrebe ekonomija koje rastu uglavnom počivaju na uglju, dok je smanjenje emisija štetnih plinova u razvijenim zemljama, u najboljem slučaju, i dalje skromno”, kazala je Korin la Ker sa Univerziteta Istočna Anglija.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO