Tužilaštvo traži da Hag odbaci Mladićevu žalbu

408
Former Bosnian Serb army commander Ratko Mladic attends his trial at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) at The Hague May 16, 2012. Mladic, 70, appeared on Wednesday for his genocide trial looking confident, flashing a thumbs-up and clapping his hands as he entered the courtroom. REUTERS/Toussaint Kluiters/Pool (NETHERLANDS - Tags: POLITICS CRIME LAW) - RTR324T5

Tužilaštvo Haškog tribunala pozvalo je sudije da odbace žalbu odbrane generala Ratka Mladića na odluku kojom je raspravno veće odbilo kao neutemeljenu tvrdnju branilaca da je prekršeno Mladićevo pravo na fer suđenje.

Odbrana tvrdi da je to Mladićevo pravo prekršeno time što pravni pomoćnici sudija, koji su učestvovali u sastavljanju osuđujuće presude Radovanu Karadžiću, tu pomoć sada pružaju sudijama u procesu protiv generala Mladića.

Po odbrani, tako je narušeno osnovno procesno pravilo da je general Mladić nevin dok se, na suđenju, ne dokaže da je kriv.

Tužilaštvo je, međutim, uzvratilo da su se Mladićevi branioci u žalbi oslonili na “obmanjujuće, nekonzistentne i irelevantne argumente”.

Haški tužioci ističu da je raspravno veće, posle pomne analize, utvrdilo da generalovo pravo na fer suđenje nije prekršeno, “budući da angažman ta dva člana osoblja nije uticao na nepristrasnost sudija na suđenju Mladiću”.

Po tužiocima, odbrana u žalbi nije pružila dokaze da je “raspravno veće pogrešilo kada je zaključilo da donošenje odluka ostaje u isključivom domenu sudija i da osoblje koje im pomaže ne utiče na njihovu sposobnost da te odluke donesu”.

U zaključku, Tužilaštvo navodi i da je odbrana “propustila da pokaže kako bi nalazi drugih sudija iz presude Karadžiću mogli uticati na nepristrasnost sudija u procesu Mladiću”.

Bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Mladić (73), Tribunal sudi za iste zločine za koje je Karadžić (70), ratni predsednik RS, nepravosnažno osuđen na 40 godina zatvora.

To su: genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

izvor: N1