Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu protiv trojice pripadnika Ravnogorskog pokreta

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri pripadnika “Ravnogorskog pokreta”.

Optušeni su da su na području Višegrada marta 2019. godine “svojim delima, radnjama i postupcima, javno izazvali i raspirivali nacionalnu i versku mržnju, razdor i netrpeljivost medju konstitutivnim narodima u Bosni i Hercegovini”.

Optužnica je podignuta protiv Dušana Sladijevića, Slavka Aleksića, zvanog “Vojvoda”, i Riste Čečića.

Oni su, kako je saopštilo Tužilaštvo BiH, 10. marta 2019. godine učestvovali na skupu “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” na Trgu Palih boraca u Višegradu, a kasnije i na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao “Draževina”.

Sladojević i Aleksić terete se da su prilikom postrojavanja pripadnika “Ravnogorskog pokreta”, medju kojima je bilo i osoba iz Srbije i Crne Gore, koristili vojnu terminologiju, uz predaju raporta, kao i da su u govorima veličali “Ravnogorski pokret”.

Dalje se navodi da je emitovana i pevana “pesma koja izražava pretnju ili nasilje, izaziva uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i gradjana Višegrada i okolnih mesta”.

Optuženi Risto Lečić tereti se da je prilikom okupljanja na trgu u Višegradu, uz gusle pevao pesmu kojom se “veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava pretnju ili nasilje, izazvao uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i gradjana Višegrada i okolnih mesta”, stoji u saopštenju.

Optuženi se terete za krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti medju konstitutivnim narodima i ostalima iz člana 145. Krivičnog zakona BiH.

“Udruženje “Žena žrtava rata” iz Višegrada je Tužilaštvu BiH podnelo krivičnu prijavu protiv “Ravnogorskog četničkog pokreta”.

Predsednica tog udruženja, Bakira Hasečić, posle podizanja optužnice protiv pripadnika “Ravnogorskog pokreta” je ;izjavila da se nada da će ishod procesa biti ukidanje te i sličnih nevladinih organizacija koje, kako je kazala, “zastrašuju gradjane i pozivaju na nove zločine”.

“Tog dana ja sam bila u Višegradu i primetila veliki broj nepoznatih gradjana, ne znajući o čemu se radi. Medjutim, ubrzo sam shvatila kada su počele odjekivati pesme koje su ponovo pozivale na klanje, uz poruke ‘da će teći krvava Drina’. Sve to me je vratilo u 1992. godinu, kada su upravo na sličan način, u istim uniformama i sa istim obeležjima – kokardama, pozivali na genocid”, navela je Hasečić.

indeksonline.rs/Beta

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO