Tužilaštvo: Beku i Miškoviću da se oduzme milijardu dinara!

Kompanija „Worldfin S.A.“ iz Luksemburga moraće da vrati zaradu od trgovine akcijama „Luke Beograd“.

Tužilaštvo za organizovani kriminal na suđenju za malverzacije sa prodajom „Luke“, koje počinje sutra, predložiće da se Milanu Beku i Miroslavu Miškoviću, vlasnicima „Worldfin S.A.“, oduzme dobit 1.136.211.984 dinara.

U optužnici protiv tadašnjeg ministra privrede Predraga Bubala i još sedam optuženih se navodi da su omogućili kompaniji iz Luksemburga kupovinu akcija luke po nižoj ceni. Tom kupovinom, budžet Srbije je oštećen za 14.367.826 evra, što „predstavlja razliku između plaćene cene od 800 dinara po akciji i fer vrednosti od 1450,93 dinara“.

Bubalo je optužen da je propustio da „analizira ponuđene cene za kupovinu akcija ‘Luke‘ i analizu vrednosti akcija“. Prema optužnici, Bubalo je bio obavešten da se „očekuje da će doći do znatne korekcije fer vrednosti imovine i akcija, dopisima „Luke“ od 17. juna. i 19. jula 2005, kao i na sastancima sa predstavnicima tog preduzeća“.

Advokat Zoran Ateljević, branilac Bubala, kaže za „Blic“ da postupak ima političku pozadinu, a ne krivično-pravno.

– Kako drugačije objasniti da piše ko su krajnji vlasnici, a da se ne gone. Tvrdnja tužioca da je Bubalo znao da Agencija za privatizaciju i Akcijski fond rade nezakonito je netačna. Ne postoje dokazi o tome, a i Agencija za privatizaciju i Akcijski fond su postupali po zakonu. Irelevantne su tvrdnje za Bubala o nekakvim pismima ili bilo koja druga saznanja o proceduri – navodi Ateljević.
On je potvrdio da će Bubalo na suđenju osporiti optužnicu tvrdeći „ne samo da je neosnovana već da je i apsurdna jer se njegova navodna krivična odgovornost zasniva na nečinjenju“.

Sandzakhaber / Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO