Tursko “stop” za NATO brodove

    1220

    Brodovi NATO, poslati u Egejsko more kako bi nadzirali migrantske puteve Turske i Grčke nisu raspoređeni u turskim vodama jer nisu dobili dopuštenje Ankare.

    Pozivajući se na više izbora, agencija odobrenje Ankare nije stiglo uprkos zahtevima da se odobri raspoređivanje koje je uputio nemački komandant pomorske grupe NATO-a u Egejskom moru, nakon što je prošle sedmice usvojena odluka o operaciji, čiji je deo i Turska, Turci su ovaj vikend odbili dati dopuštenje da brodovi uđu u njihove teritorijalne vode.

    “Mandat operacije dao je neka objašnjenja, ali nije objasnio i problem ulaska u turske teritorijalne vode”, naveo je isti izvor dodavši da se “od samog početka znalo da su Turci teški, i da će biti teški” po tom pitanju.

    Turske vlasti zatražile su da nemački zapovednik Jerg Klajn dođe u Ankaru kako bi se utvrdila zona u kojoj se mogu rasporediti brodovi, rekao je diplomatski izvor.

    Plan misije graničnog nadzora, prve misije NATO-a koji je dosad odbijao da se direktno uključi u migrantsku krizu, predstavili su nemačka kancelarka Angela Merkel i turski premijer Ahmet Davutoglu, nakon susreta u Ankari 8. februara.

    Tri dana kasnije, ministri odbrane zemalja članica NATO-a dali su zeleno svetlo da se pripremi operacija i odmah uputili flotilu u tu zonu.

    izvor: B92