Naslovna Featured Istaknuto Turski vojnik poginuo dižući sa zemlje Kur’an ispod kojeg je bio postavljen...

Turski vojnik poginuo dižući sa zemlje Kur’an ispod kojeg je bio postavljen eksploziv

Sigurnosni izvori su saopćili kako je vojnik Orhan Surmen poginuo u selu Dermasanli, na periferiji Afrina nakon što je podigao Kur’an ispod kojeg se nalazila eksplozivna naprava.

Turski vojnik Orhan Surmen poginuo je jučer nedaleko od Afrina u Siriji tokom operacije ”Maslinova grana“ nakon što je aktivirana eksplozivna naprava skrivena ispod Kur’ana koji je pokušao podići sa zemlje.

Operacija ”Maslinova grana” koju su turske snage u cilju uspostavljanja sigurnosti i neutralizacije terorista PKK/KCK/PYD-YPG-a i ISIS-a u Afrinu pokrenule 20. januara, nastavljena je razminiranjem terena i pružanjem pomoći civilima u selima nadomak Afrina oslobođenim od terorističkih elemenata.

Neimenovani sigurnosni izvori su saopćili kako je vojnik Orhan Surmen poginuo u selu Dermasanli, na periferiji Afrina nakon što je podigao Kur’an ispod kojeg se nalazila eksplozivna naprava.

Izvori su istakli kako su teroristi iskoristili obazrivost turskih vojnika prema vjerskim vrijednostima. Dodali su kako su ostali vojnici upozoreni da bi mogli naići na slične zamke. Isto tako, poručili su kako teroristi čak ni ovakvim potezima neće uspjeti sabotirati operaciju.

Na pomenutom području do danas je uništeno nekoliko hiljada eksplozivnih sredstava koja su bila skrivena među raznim predmetima, pa čak i u posudama za hranu.

Neimenovani izvori su istakli kako teroristi ovim eksplozivnim sredstvima upravljaju koristeći daljinske upravljače i da je jasno kako su ih tome podučile strane obavještajne službe.

Slične metode teroristi su koristili i u turskim gradovima Silopi, Cizre, Hakkari, Yuksekova, Mardin, Sirnak…

Exit mobile version