Turski turizam u doba korone

Novinari jugoistočne Evrope borave u posjeti Republici Turskoj. Vlada Turske, odnosno, Ministarstvo turizma, u želji da predstavi ljepote turskih gradova, pozvala je novinare u sedmodnevnu posjetu. Tokom boravka u Istanbulu, organizovani su obilasci brojnih znamenitosti. Aja Sofija, Plava džamija, Ortakoj, Prinčevska ostrva, Misir čaršija, bazari. Mnogima od njih ovo je prva posjeta Turskoj.



Urednik programa RTV Novi Pazar, Galib Gicić, isriče da Turska u njene institucije sa predsjednikom Eroganom, posljednjih decenija, mnogo ulažu u promociju turistickih i kulturno- istorijskih potencijala. Stoga ne čudi da je Turska jedna od rijetkih zemalja svijeta koja je i tokom pandemije korona virusa imala veliki broj turista. Novinari iz BiH, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bugarske, oduševljeni su dosadašnjim tokom putovanja. Već pišu afirmativne tekstove koji će zasigurno doprinijeti još većoj posjeti.


U ovom trenutku novinari su na putu za Eskišeher, tursku Veneciju, kako još ovaj grad zovu. Planirana je posjeta jednom od najboljih muzeja savremene umjetnosti, Muzeju stakla te brojni zabavni sadržaji. Veliku zahvalnost dugujemo našem prevodiocu Nikolini Mićić i vodiču, Arzu Toroman.



Prestavnici RTV Novi Pazar Galib i Lejla Gicić na ovom putovanju su na poziv generalnog konzula Republike Turske, Bašara Bašola.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO