Turski parlament odobrio učešće vojske u aktivnostima izvan njenih granica

Turski parlament je sinoć ovlastio Vladu da može slati turske vojne snage i izvan granica zemlje u vršenju vojnih aktivnosti ukoliko to okolnosti budu zahtijevale. Također, odlukom se dozvoljava i prisustvo stranih vojnika na turskoj teritoriji, kao i korištenje turskih vojnih baza za vojne aktivnosti.

Paralament je donio pozitivnu odluku na zahtjev Vlade nakon višesatne rasprave, nakon čega je 298 narodnih poslanika glasalo za, dok je 98 njih bilo protiv, navodi Anadolija u svome izvještaju.

Premijer Ahmed Davutoglu je prije slanja u Parlament potpisao ovaj dokument i bila je potrebna još njegova saglasnost da bi on postao validan. Ovaj dokument je potpisan nakon što su turske bezbjedonosne službe ukazale na opasnost po tursku nacionalnu bezbijednost nakon posljednjih dešavanja na teritoriji Sirije i Iraka. U dokumentu se napominje “da su se prijetnje i opasnosti po tursku nacionalnu bezbijednost povećale u velikoj mjeri posebno na južnoj turskoj granici. Teroristička organizacija PKK i dalje postoji na sjeveru Iraka, a broj terorističkih organizacija u regionu se znatno povećao, što daje pravo Turskoj da brani svoju nacionalnu sigurnost.”

Izvor: Islambosna.ba

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO