Turski “Mustang” osvojio Srce Sarajeva za najbolji film

Film “Mustang” rediteljke Deniz Gamze Erguven osvojio je Srce Sarajeva i proglašen je za najbolji film 21. Filmskog festivala u Sarajevu.

Film je osvojio nagradu i za najbolju glumicu koja je dodeljena celoj ženskoj glumačkoj ekipi.

„Mustang” je smešten u jedno selo u Turskoj i prati sudbinu pet sestara koje se na povratku kući iz škole nevino igraju sa dečacima, ali navodna preterana intimnost njihove igre izaziva skandal. Porodični dom se pretvara u zatvor, školu zamenjuju isntrukcije iz kuvanja i domaćinstva, počinju da se ugovaraju brakovi… Ali devojčice, vođene željom za slobodom, odlučuju da se suprotstave nametnutim organičenjima.

Specijalna nagrada žirija (kojim je predsedavao rumunski reditelj Kalin Peter Necer) dodeljena je drami o holokaustu, „Šaulov sin” (Saul fia) mađarskog autora Lasla Nemeša (koja je u Kanu osvojila veliku nagradu žirija).

Grčkoj autorki Atini Rakel Cangari pripalo je Specijalno priznanje žirija za film „Chevalier”, a muški glumački ansambl osvojio je nagradu za najboljeg glumca. Film prati grupu muškaraca koja se vraća sa zimskog ribolova na jahti. Kada ostanu zarobljeni na brodu zbog mehaničkog kvara, ubijaju vreme igrajući igru Chevalier koju su sami izmislili. Niko ne želi da ode sa jahte pre nego što osvoji titulu pobednika u ovoj zabavnoj i izuzetno takmičarski nastrojenoj igri.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO