Turski ministar policije: Nema srpskih snajperista netačni navodi medija

Navodi da zabranjena Radnička partija Kurdistana (PKK) “koristi srpske plaćenike snajperiste” u svojim napadima na jugoistoku Turske su špekulacije i nisu istiniti, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Efkan Ala.Ministar Ala je prisustvovao sastanku turskog premijera Ahmeta Davutoglua i zastupnika u turskom parlamentu koji predstavljaju gradove istočnih i jugoistočnih turskih regija, a nakon toga je odgovarao na pitanja novinara u vezi sa aktuelnim dešavanjima, javlja agencija Anadolija.

Ala se također osvrnuo i na tvrdnje pojedinih medija da PKK koristi “srpske plaćenike snajperiste”, te rekao kako se radi o pogrešnim informacijama.

“Ove tvrdnje nisu tačne. Da, tačno je da je bilo stranih snajperista, kao što je to potvrdio i naš premijer. Ali vijesti o tome da su to bili snajperisti iz zemalja koje su navedene (Srbija) su špekulacije, i nisu tačne. Ne objavljujemo identitet”, poručio je Ala.

Reakcija ambasade u Ankari

Pojedini turski mediji ranije su objavili kako PKK koristi “srpske plaćenike snajperiste” u svojim napadima, a na navode medija ranije je reagirala i ambasada Srbije u Ankari.

U njihovom saopštenju navedeno je da se Srbija “oštro protivi bilo kakvom učestvovanju svojih državljana u oružanim sukobima u drugim zemljama.”

“Narodna skupština Srbije je usvojila zakon kojim se oštro sankcioniše bilo kakva aktivnost te vrste. Imajući u vidu da ovi navodi ne mogu i ne treba da budu na bilo koji način povezani sa zvaničnom politikom ili aktivnostima Republike Srbije ili njenim institucijama. Ambasada očekuje da bude zvanično informisana o ovom slučaju sa turske strane tako da relevantne turske i srpske institucije mogu da rade zajedno na njegovom razjašnjavanju u cilju borbe protiv terorizma”, navodi se u saopćenju iz Ambasade.

Turska smatra Radničku partiju Kurdistana terorističkom organizacijom. Pored Turske, PKK je terorističkom organizacijom proglasila i Evropska unija (EU) i Sjedinjene Američke Države (SAD).

Izvor: Agencije

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO