Turski mediji – Rusko, američko i srpsko oružje u rukama IDIŠ-a i PKK-a

Turski mediji prenose da je Balkan Insight Institute objavio da se Srbija nalazi na petom mjestu liste zemalja koje IDIŠ-u prodaju oružje i eksplozivna sredstva.

Prema spomenutom istraživanju, vojska IDIŠ-a koristi 1730 vrsta oružja od kojih 338 pripada zemljama bivšeg Sovjetskog saveza, 323 vrste pripadaju SAD-u, a 142 vrste pripadaju Srbiji. Dakle, u spomenutom izvještaju tvrdi se da militanti IDIŠ-a koji se bore u Siriji i Iraku koriste oružje i municiju koja je proizvedena u Srbiji. U izvještaju se navodi da je dio oružja kojeg IDIŠ koristi proizveden u periodu između  1970- 2000. godine, a da je veliki dio naoružanja koje je proizvedeno u periodu između 2000-2014. godine IDIŠ-u prodato upravo iz Srbije.

Odžalan: Srbija nam je prodavala rakete!

Također se prenosi da je Srbija nešto ranije kurdskoj terorističkoj organizaciji PKK prodavala rakete. U svojoj knjizi pukovnik Hasan Atila, oficir koji je ispitivao vođu PKK organizacije Abdullaha Odžalana, na sljedeći način prenosi Odžalanove riječi u vezi nabavke oružja iz Srbije: “Imali su 20 raketa tipa Strela. Kupili smo 20 komada. Srbi su nam kasnije, u cilju podrške, dali mnogo više besplatno. Također smo od njih dobili i obuku za upotrebu raketa. Eksploziv kao što je TNT i C-4 nabavljali smo iz Srbije.”

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO