Naslovna Vijesti Svijet Turski Ambasador u BIH demantovao tvrdnje medija o izjavi Erdogana koja je...

Turski Ambasador u BIH demantovao tvrdnje medija o izjavi Erdogana koja je uzdrmala Balkan

SARAJEVO – Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay demantovao je navode o izjavi turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana u vijesti koja je proteklih dana bez pouzdanog izvora objavljena u medijima u regiji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Podsjetivši da su neki internet portali bez pozivanja na bilo kakav izvor prije dva dana objavili navodnu izjavu premijera Erdogana u kojoj se kaže „Sad se kunem velikim Allahom da kad bi iko, na bilo kakav način dirnuo Bošnjake, imao bi protiv sebe sto miliona Turaka“ i da je ta izjava izazvala buru reakcija u regionu, pa čak i reakcije nekih visokopozcioniranih političara, ambasador Erginay je za AA demantovao postojanje takve izjave.

„Turska je prijatelj BiH i njena podrška na svakom planu. Tako će i ostati. Mi želimo da BiH vidimo mirnu, stabilnu i u blagostanju. Sve naše aktivnosti su u tom pravcu“, kazao je Erginay.

Naglasivši da je Turska protiv bilo kakvih separatističkih retorika i retorika podjela, ambasador Erginay je pozvao krugove i medije koj su u javnost objavili tu nepostojeću izjavu da budu ozbiljni i odgovorni u svom radu.

Istakavši da obavljivanje sličnih lažnih tvrdnji ne donosi ništa dobro BiH, ambasador Erginay je kazao da Turska podržava BiH u cjelini i da je to potvrđeno i tokom nedavnih poplava koje su zadesile zemlju, kada je pomoć Turske dopremana u sve ugrožene regije.

Ukazujući na izvanredne bilateralne odnose Turske i BiH, ambasador Erginay je kazao da uvijek ima prostora za njihovo dodatno unapređivanje i dodao da će to i biti zadatak na kojem će raditi i u narednom periodu.

“Turska ili Osmansko carstvo su svoju braću Bošnjake u davnoj prošlosti predali neprijatelju, bez ikakve zaštite, Austo-Ugarskoj! To sebi nikad nismo i nećemo moći halaliti. Ali, onda je ponovo zlo došlo po Bošnjake i opet smo na tom ispitu pali, nismo uspjeli da ih zaštitimo! Sad se kunem velikim Allahom da kad bi iko, na bilo kakav način dirnuo Bošnjake, imao bi protiv sebe sto miliona Turaka. Zato se nemojte čuditi kad turski ratni brod uplovi u Neum jer to je naš znak i podrška suverenitetu BiH”, navedebo je u netačnoj vijesti koju je plasirao jedan portal ne pozivajući se na bilo kakav zvanični izvor.

Vijest se brzo proširila društvenim mrežama i izazvala niz reakcija. A jedna od njih je i sastanak između Dodika i Vučića koji je zakazan urgentno na zahtjev Milorada Dodika.

(Anadolija) Sandžakhaber

Exit mobile version