Turske snage oslobodile osam sela i iz više pravaca napreduju ka centru Afrina

Mještani oslobođenih sela pozdravljaju dolazak turskih snaga i nadaju se nastavku njihovog oslobodilačkog pohoda protiv terorista YPG/PKK-ISIS-a.

U jeku operacije “Maslinova grana“ koju turske snage provode s ciljem neutralizacije terorista YPG/PKK-ISIS-a u sirijskom Afrinu, mještani nedavno oslobođenog sela Deir Ballut raduju su konačnom okončanju okupacije-

Turske oružane snage i Slobodna vojska Sirije i danas su oslobodile još osam sela i napreduju ka unutrašnjosti regije Afrin koju već šestu godinu pod okupacijom drže teroristi PYD/PKK-a.

Jutros je oslobođeno selo Zeytuna u distriktu Sharan koji se nalazi sjeveroistočno od centra Afrina. Turske snage su oslobodile i selo Arpaviran.

Napredujući ka centru Afrina i sa sjevera turske snage i snage sirijske opozicije danas su oslobodile sela Sorani, Heyyam, Carkanli i Akanli. Uporedo s tim, krečući se ka centru Afrina turske snage su danas oslobodile i sela Mervane i Heygece koja se nalaze jugozapadno od tog grada.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas je iz Ankare poručio da će turske snage nastaviti odlučnu borbu protiv terorizma i da će teroristi u centru Afrina uskoro biti stavljeni u obruč.

U proteklih mjesec dana operacije “Maslinova grana“ od terorista YPG/PKK-ISIS-a oslobođeno je ukupno 88 tačaka, među kojima je jedan centar grada, 66 sela, jedna teroristička baza i 20 strateški važnih brda i planina.

Jedno od oslobođenih sela je i Deir Ballut koje se nalazi nadomak grada Jinderesa, a koje je danas posjetila i reporterska ekipa AA.

Radosni zbog okončanja terorističke okupacije, većina mještana i dalje izbjegava razgovarati s novinarima zbog straha da bi teroristi mogli nauditi njihovim rođacima i susjedima u drugim selima koja su i dalje pod kontrolom terorista.

Turska vojska uklanja teroristička minsko-eksplozivna sredstva u oslobođenom selu, a uporedo se iz Turske doprema u humanitarna pomoć.

Ibri Muhammed (63) kazao je kako su teroristi PYD/PKK-a okupirali selo nedugo nakon početka rata u Siriji i da su mještani sve do sad proživljavali velike pritiske i nasilje.

“Neka Bog sačuva tursku vojsku i Slobodnu sirijsku vojsku. Spasili su nas iz ruku terorista PYD/PKK-a i sad nam dopremaju hranu i brinu se za naše stare i bolesne“, kazao je Muhammed i izrazio nadu da će sva mjesta uskoro biti oslobođena.

I 65-godišnji mještanin Emin Yevmi kazao je da je sretan jer su teroristi protjerani iz sela u kojem je rodio i koje nije htio napustiti uprkos činjenici da je bio talac terorističke okupacije.

“Obradovao nas je dolazak turskih snaga. Dobri su prema nama i ispunili su sve naše želje. Donijeli su nam hranu i sve što nam treba. Ako Bog da, da se ovako nastavi i da svi dočekaju oslobađanje i mir“, kazao je Yevmi.

Prorežimski sirijski mediji jučer su objavili da su režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i teroristi PYD/YPG-a postigli sporazum prema kojem će u Arfin biti poslane prorežimske jedinice takozvane “narodne odbrane“.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO