Turske snage neutralizovale najtraženije teroriste u Turskoj

Operaciju su u četvrtak zajedno izveli pripadnici Turske obaveštajne službe (MIT) i Turskih oružanih snaga (TSK).

Turske vazdušne snage izvele su napad na uporište terorističke organizacije PKK na sjevernoiračkoj planini Kandil u kojem su bili najbliži saradnici vođe te organizacije Cemila Bayika.

Operaciju su u četvrtak zajedno izveli pripadnici Turske obaveštajne službe (MIT) i Turskih oružanih snaga (TSK).

Neimenovani vojni zvaničnik saopštio je kako je u napadu teško ranjen Riza Altun, najbliži saradnik vođe PKK-a Bayika, a da su neutralizovana još najmanje trojica terorista iz samog vrha hijerarhije PKK-a.

U operaciji su neutralizovani teroristi Mikail Ozdemir koji koristio kodno ime “Navdar“, Emrullah Dursun poznat i kao “Serhat Varto“ te Ali Aktas koji je poznat pod pseudonimom “Sinan Sor“.

Ozdemir je slovio za šefa vanjskih poslova PKK-a, Dursun je bio portparol PKK-a, dok je Aktas šef PKK-ovog kampa na Kandilu.

Operacija je izvedena na bazi MIT-ovih saznanja o pripremi sastanka čelnika PKK-a u planinskom selu u blizini iračko-iranske granice.

Tačnu lokaciju sastanka utvrdila je turske bespilotna letelica, a napad su izveli turski bombarderi F-16.

Gađana meta je u potpunosti uništena. Navodni šef vanjskih poslova PKK-a Altun je teško ranjen, a njegovi saradnici su neutralizovani.

Altun je bio najbliži saradnik aktuelnog vođe i jednog od osnivača terorističke organizacije PKK Cemila Bayika. Jedan je od najtraženijih terorista u Turskoj, ali njegovo ime se nalazi i na Interpolovim poternicama, dok i SAD za njim traga zbog krijumčarenja droge.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO