Naslovna Sandžak Turske diplomate spajaju minarete

Turske diplomate spajaju minarete

mesec_zvezda_zel

 

Pomirenje dveju zavađenih islamskih zajednica u Srbiji i njihovo ujedinjenje bili su u petak jedna od glavnih tema posete ministra spoljnih poslova Turske Ahmeta Davutoglua Beogradu, pišu ”Novosti”.

Ovo pitanje je posle godinu dana mirovanja ponovo aktuelizovano, a dolazak šefa turske diplomatiji je, prema pisanju Novosti, korak ka novim razgovorima Ankare i Beograda. Već u ponedeljak predsednik Srbije Tomislav Nikolić uzvratiće posetu i razgovaraće sa prvim čovekom Turske Abdulahom Gulom i predsednikom njihovog parlamenta Džemilom Džidžekom.

Osim o bilateralnoj saradnji, kako prenose naši izvori, na dnevnom redu biće i plan pomirenja muslimana u Srbiji koji je skrojen pre više od godinu dana, upravo na Bosforu.

Suština tog dokumenta, na kome je radio i turski reis Mehmet Gormez a kako pišu Novosti, jeste da se Rijaset u Srbiji ugasi i da se formira novi koji će biti pod patronatom BiH, a da sedište ujedinjenih muslimana bude u Novom Pazaru. U tom slučaju birao bi se novi poglavar u Srbiji, a to ne bi bio ni reis IZS Adem Zilkić, ni muftija IZuS Muamer Zukorlić.

Međutim, na ovim osnovama teško će doći do konsenzusa jer, kako je za Novosti rekao Zilkić, one neće dozvoliti da se ugasi Rijaset u Srbiji.

U Islamskoj zajednici na čijem čelu je Muamer Zukorlić, međutim, za Novosti tvrde da je plan ne kome se radilo na relaciji Sarajavo – Ankara neminovnost i da je pitanje dana kada će biti sproveden u delo.

Komentarišući svoju ulogu u procesu pomirenj adveju Islamskih zajednica, potpredsednik Vlade i ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu Rasim Ljajić, koji se u petak sastao sa Davutogluom, ranije je negirao bilo kakvu umešanost u stvaranje takozvane nove Islamske zajednice. Ljajić je rekao da je bio i protiv stvaranja ove druge Islamske zajednice, te da se zalagao za ujedinjenje u jednu IZ, i naglasio da je suština je da u obe IZ ima nezadovoljnih koji traže ujedinjenje.

Exit mobile version