Naslovna Svijet Turska SAD zahvalio Turskoj na medicinskoj pomoći u borbi protiv koronavirusa

SAD zahvalio Turskoj na medicinskoj pomoći u borbi protiv koronavirusa

Turska je u četvrtak poslala drugi dio pomoći Sjedinjenim Američkim Državama koje su među najpogođenijima Sjedinjene Američke Države (SAD) zahvalile su Turskoj na medicinskoj pomoći poslanoj u cilju podrške u borbi protiv zaraze novim tipom koronavirusa koji je odnio više od 63.000 života, potvrdio je turski ministar zdravstva Fahrettin Koca kasno u četvrtak.

Koca je na Twitteru saopćio kako su razgovarali s američkim sekretarom za zdravstvo Alexom Azarom te da je on zahvalio na medicinskom materijalu poslanom u SAD po instrukcijama turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Turski ministar je pojasnio kako je američkog kolegu detaljno informisao o metodama tretmana koje je Turska razvila kao dio mjera poduzetih u borbi protiv pandemije u toj zemlji.

Turski vojni avion s drugim kontigentom medicinske opreme u SAD je poletio u četvrtak, a prvi dio pomoći koji je uključivao maske, vizire, maske N95 i zaštitna odijela poslan je u utorak.

Turska je do sad medicinsku pomoć poslala u najmanje 57 zemalja, uključujući i one koje su najteže pogođene zarazom, poput Ujedinjenog Kraljevstva, Španije i Italije.

Novi tip koronavirusa pojavio se u Wuhanu, u Kini, u decembru 2019., a proširio se na najmanje 187 zemalja i regiona širom svijeta. Zarazom su najviše pogođeni SAD i Evropa.

Virusom je u svijetu zaraženo više od 3,2 miliona ljudi, a od posljedica zaraze umrlo je najmanje 233.000 ljudi, pokazuju podaci američkog Univerziteta “Johns Hopkins”.

Exit mobile version