Naslovna Svijet Turska Turska zbog nepoštovanja privatnosti podataka korisnika kaznila TikTok

Turska zbog nepoštovanja privatnosti podataka korisnika kaznila TikTok

turska-zbog-nepostovanja-privatnosti-podataka-korisnika-kaznila-tiktok

ANKARA – Turske vlasti kaznile su kompaniju TikTok sa 93.000 dolara zbog nedovoljnih mera zaštita korisnika od nezakonite obrade njihovih podataka, saopštio je danas turski Odbor za zaštitu ličnih podataka.

Kazna dolazi u vreme rastuće međunarodne zabrinutosti zbog toga ko ima pristup aplikaciji za razmenu kratkih video snimaka i njenim korisničkim podacima, prenosi Rojters.

Odbor za zaštitu podataka Turske je takođe saopštio da bi TikTok trebalo da prevede svoje uslove korišćenja na turski i da ažurira svoje tekstove politike privatnosti i kolačića u skladu sa propisima u toj zemlji.

TikTok je saopštio da istražuje kaznu turskog regulatora, dodajući da su i dalje posvećeni pružanju bezbedne i zaštićene platforme za korisnike.

”Naša beskompromisna posvećenost je da svim korisnicima pružimo duševni mir koji zaslužuju tako što ćemo obezbediti sigurnost i zaštitu njihovih ličnih podataka, jer nam je njihovo poverenje važno“, rekao je portparol TikToka.

Državne institucije u Kanadi i nekim zemljama Evrope, kao i neke institucije EU zabranile su korišćenje TikToka svojim zaposlenima, SAD raspravljaju o zakonu koji bi predsedniku Džozefu Bajdenu dao ovlašćenje da u potpunosti zabrani TikTok.

Turska je na devetom mestu po broju korisnika TikTok-a u svetu, sa oko 30 miliona naloga na toj platformi, prenosi Rojters.

Exit mobile version