Naslovna Svijet Turska Turska zabranila korišćenje kriptovalua od 30. aprila

Turska zabranila korišćenje kriptovalua od 30. aprila

turska-zabranila-koriscenje-kriptovalua-od-30.-aprila

ANKARA – Turska centralna banka je donela odluku o zabrani upotrebe kriptovaluta i kripto imovine za kupovinu robe i usluga, navodeći kao razlog potencijalno “nepopravljivu“ štetu i značajne rizike od takvih transakcija, a ova mera je “ohladila” cene bitkoina na globalnim tržištima.

U uredbi objavljenoj danas u turskom Službenom glasniku, centralna banka je navela da kriptovalute i druga digitalna sredstva ne mogu da se koriste direktno ili indirektno kao instrument plaćanja, prenosi Rojters.

Odluka stupa na snagu 30. aprila.

Rastuće kripto tržište u Turskoj dobilo je zamajac poslednjih meseci jer su se domaći investitori pridružili globalnoj bitkoin zajednici, u nastojanju da se zaštite od deprecijacije lire i inflacije, koja je prošlog meseca dostigla 16 posto, navodi britnska agencija.

Nakon objave ove odluke, bitkoin je oslabio za skoro 3,0 posto na 61.490 dolara, na trgovanju u 7:54 časova po srednjoevropskom vremenu.

U saopštenju centralne banke se ističe da se bezbednosni rizici, između ostalog, odnose na “nepostojanje bilo kakvih regulatornih i kontrolnih mehanizama, kao i centralnog regulatornog tela”.

„Pružaoci usluga platnog prometa neće moći da razvijaju poslovne modele na način da se kripto imovina koristi direktno ili indirektno za izvršenje plaćanja i izdavanje elektronskog novca“, piše u odluci.

Obim kripto trgovine u Turskoj dostigao je 218 milijardi lira (27 milijardi dolara) u periodu od početka februara do 24. marta ove godine, naspram nešto više od sedam milijardi lira u istom periodu godinu dana ranije, prema podacima američke istraživačke agencije Čejnalisis, koje je znalizirao Rojters.

indeksonline.rs

Exit mobile version