Naslovna Vijesti Svijet Turska : Treća nuklearna elektrana biće turski državni projekat

Turska : Treća nuklearna elektrana biće turski državni projekat

Premijer Republike Turske, Ahmet Davutoglu, izjavio je da Turska planira izgradnju treće nuklearne elektrane u okviru jednog državnog projekta.

“Turska će do 2018-2019 izgraditi treću nuklearnu elektranu; imamo dovoljno kvalifikovanih ljudi da je izgradimo u okviru nacionalnog projekta,” kazao je Davutoglu.

U trosatnoj prezentaciji, zatvorenoj za javnost, Davutogluu su predstavljene studije koje je provelo tursko Ministarstvo energetike i prirodnih resursa.

Premijer je nakon sastanka izjavio da će turski eksperti do 2018. ili 2019 godine izgraditi treću tursku nuklearnu elektranu.

U Turskoj su već aktivna dva projekta izgradnje nuklearne elektrane – jedan u Mersinu, na mediteranskoj obali zemlje – Akkuyu. Vlade Rusije i Turske su 12. maj 2010. godine u Ankari potpisale sporazum o implementaciji ovog projekta.

Druga elektrana će biti rezultat tursko-japanske saradnje i biće podignuta u Sinopu, na crnomorskoj obali. Ugovor o saradnji na ovom projektu, koji će biti implementiran na principu izgradi-upravlja-uruči, potpisali su 3. maja 2013. godine japanski premijer Shinzo Abe i tadašnji premijer Turske, Recep Tayyip Erdogan.

(AA)

Exit mobile version