Turska: Sukob Kurda i policije

Turkey Syria

Ankara — Policija i demonstranti sukobili su se u jugoistočnoj Turskoj, pretežno naseljenoj Kurdima, a povređeno je desetak ljudi, od toga najmanje četiri policijca.

Uhapšeno je najmanje pet osoba.

U eskalaciji napetosti posle ubistva dva turska demonstranta u petak, policija je upotrebila suzavac i vodene topove u gradu Dijarbakir protiv oko 5.000 demonstranata, koji su mahali slikama zatvorenog kurdskog lidera Abdulaha Odžalana, izveštava AFP.

U petak su u sukobu s policijom iz vatrenog oružja ubijena dvojica demonstranata, stara 32 i 34 godine, tokom protesta povodom tvrdnji da su uništena groblja kurdskih pobunjenika, što je demantovala kancelarija lokalnog guvernera.

Iz zatvorske ćelije Odžalan je ta ubistva nazvao “velikom provokacijom” usmerenom protiv mirovnog procesa.

Vojne vlasti su u međuvremenu objavile kako su pobunjenici iz redova zabranjene Kurdske radničke partije (PKK) ugrabili četvoricu vojnika u civilnoj odeći severno od Dijarbakira, zapalivši vozilo u kojem su bili i odvevši ih u nepoznatom pravcu.

Turska vojska za njima još traga.

U martu su turske vlasti i PKK proglasili primirje, ali su Kurdi u septembru objavili kako se neće povući s turske zemlje, jer vlada nije sprovela obećane reforme.

Otkad je PKK pokrenula ustanak 1984. tražeći samouporavu na jugoistoku Turske, u sukobima je stradalo oko 45.000 ljudi.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO