Turska spremna za ljeto sa visokim sigurnosnim standardima

Turska, jedna od prvih zemalja koja je pokrenula Program certificiranja sigurnog turizma u svijetu, spremna je za ljetnu sezonu 2021. sa pojačanim mjerama. Certifikat sigurnog turizma, kojeg je Turska počela izdavati u junu 2020. godine, dodijeljen je za više od 9.800 smještajnih objekata i prijevoznih sredstava. Program dodjele certifikata implementirano je prema globalnim standardima zdravstvene sigurnosti, počevši od dolaska turista na aerodrom pa do ulaska u transfer vozilo, od mjesta boravka pa do mjesta gdje će jesti. Turska je od 2021. godine ovaj certifikat učinila obaveznim za sve smještajne kapacitete od 30 i više soba. Pored toga, u okviru nacionalnog programa vakcinacije, Turska je dala prednost vakcinaciji radnicima iz turističkog sektora i tako spremna ušla u ljeto.

Mehmet Nuri Ersoy, ministar kulture i turizma Republike Turske, na svečanosti održanoj u Antaliji od 21. do 23. maja ove godine, ambasadorima stranih zemalja u Turskoj dao je važne informacije o pripremama za ljetnu sezonu 2021. Ministar Ersoy: „Turska je u junu 2020. godine postala jedna od prvih zemalja na svijetu koja je izdala Certifikat sigurnog turizma. U našoj zemlji smo 2020. godine ugostili 16 miliona stranih turista. U godini iza nas najvažniji prioritet nam je bilo zdravlje i sigurnost naših gostiju. Zahvaljujući sigurnim, efikasnim i discipliniranim praksama i mjerama predostrožnosti koje smo primijenili, naš program certificiranja je, također, postao jedan od najuspješnijih usvijetu u svojoj oblasti i možemo reći da smo imali uspješnu sezonu. Najprije smo certifikat učinili obaveznim za smještajne kapacitete od 30 i više soba, da bi nakon toga pojačali kontrole za sve one koji su dobili certifikat. U okviru nacionalnog programa vakcinacije, do sada smo primjenili više od 27 miliona doza vakcina. Program vakcinacije, u kojem smo prednost dali uposlenicima u turističkom sektoru, nastavit će se ubrzanim tempom i u junu.

“2021 bit će godina sigurnosti u turizmu“, rekao je ministar Ersoy, “Turska je bila zemlja lider u sigurnom turizmu prošle godine. 2021.godina će biti godina povećane sigurnosti. Spremni smo za ljetnu sezonu 2021. sa više od 10.000 certificiranih turističkih objekata širom Turske. “

Ambasadori  i novinari sa Balka su mjere iskusili na licu mjesta

Tursko Ministarstvo kulture i turizma i Turska Agencija za promocija i razvoj turizma (TGA) ugostila je ambasadore na događaju Sigurni turizam koji je održan u Antaliji. Turski Ministar kulture i turizma, Mehmet Nuri Ersoy, izjavio je u svom govoru na tom događaju da Ministarstvo želi osigurati da predstavnici stranih misija u Turskoj direktno iskuse sve mjere sigurnog turizma.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO