Naslovna Svijet Turska Turska spremna da podrži Azerbejdžan na bojnom polju

Turska spremna da podrži Azerbejdžan na bojnom polju

turska-spremna-da-podrzi-azerbejdzan-na-bojnom-polju

ANKARA – Ankara je spremna da pruži podršku Bakuu i za pregovaračkim stolom i na bojnom polju, rekao je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Cavusoglu.

“Želimo da se pitanje Nagorno-Karabaha reši radikalno. Uložili smo puno napora u ovo, ali bezuspešno. Uvek smo bili blizu Azerbejdžana – i na bojnom polju i za pregovaračkim stolom. Nastavićemo i dalje da pružamo solidarnost”, rekao je Čavušoglu nakon posete azerbejdžanskoj ambasadi u turskoj prestonici.

Prema njegovim rečima, svetska zajednica greši, stavljajući Azerbejdžan i Jermeniju u istu ravan u ovom sukobu.

“Azerbejdžan i Jermenija nisu isto. Svi zajedno podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine i Gruzije. Ali Azerbejdžan se izjednačava sa Jermenijom, koja je okupirala njegove zemlje. A to je neprihvatljivo”, dodao je Čavušoglu, prenosi RIA Novosti.

Sukob u Nagorno-Karabahu započeo je 1988. godine, kada je autonomna oblast najavila povlačenje iz sovjetskog Azerbejdžana. Posle oružanog obračuna 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Karabahom, kao i sedam susednih regiona.

Od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru OEBS-ove Minske grupe, na čijem su čelu bila tri kopredsedavajuća – Rusija, Sjedinjene Države i Francuska.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje.

Baku i Jerevan optužuju jedni druge za početak neprijateljstava. U Jermeniji je uvedeno vojno stanje, uvedena je opšta mobilizacija, a muškarcima od 18 do 55 godina zabranjen je napuštanje republike.

U Azerbejdžanu je proglašen policijski čas i delimična mobilizacija.

indeksonline.rs

Exit mobile version