Turska šamarala Francuze u Konji (VIDEO)

Prvi ozbiljan znak slabosti selekcije Didijea Dešana i premijerni poraz u kvalifikacijama za EURO od 2:0

Dolijali su konačno i Francuzi. Aktuelni svetski šampioni deklasirani su večeras u Konji u meču trećeg kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo od strane Turske sa 2:0. Samo puka sreća i raspoloženi kapiten Ugo Lorissprečili su večeras da mreža Galskih petlova bude napunjena do vrha, a dodatni razlog za glavobolju Didijea Dešana predstavljaće podatak da su Francuzi igrali u gotovo kompletnom šampionskom sastavu iz Rusije. Nedostajao im je samo povređeni Lukas Ernandez.

Ipak, bolja taktička postavka disciplinovanih Turaka, koje predvodi jedan od najboljih tamošnjih trenera Šenol Guneš, ispostavila se kao presudna večeras. Nošeni fantastičnom podrškom sa tribina, igrači u crvenim dresovima su iznenadili blede Francuze, neutralisali im u potpunosti srednji red u kojem se nisu videli ni Pogba ni Matuidi ni Sisoko, pa je poraz bio neminovan.

Posebno je podbacio umišljeni superstar Mančester Junajteda koji nije ni došao na utakmicu, ali kritike idu i na dušu odbrane koja je katastrofalnim greškama u prvom poluvremenu potpisal kapitulaciju. Prvo je u 30. minutu posle prekida i glavometa u šesnaestercu gostiju Kan Ajhan pored nekoliko francuskih tornjeva najviše skočio i glavom doveo domaćine u prednost, a konačni rezultat postavio je Džengiz Under posle sjajnog bega po desnoj strani u 40. kojem je prethodio početnički kiks Samjuela Umtitija.

Kao deca su ispadali večeras Umtiti i Varan, nisu se proslavili ni bekovi Pavar ni Dinj pa se stekao utisak u jednom trenutku da Dešan nema dovoljno izmena koliko ima rupčagi u ovom inače top timu. Napad Galskih petlova je taj koji je zatajio na ovoj utakmici. Samo je Mbape u prvom poluvremenu pokušavao da dribla i pretrčava protvnike, da uradi nešto konkretno, ali je ubrzo bivao obaran od strane kočopernih Turaka. Grizman i Žiru kao da su bili na raspustu večeras, pa ne čudi što Francuzi nisu šutnuli u gol za 90 minuta igre.

Nešto bolje je šampion sveta zaigrao početkom drugog dela, posle ulaska Mendija i Komana Kingslija, ali je ofanziva trajala vrlo kratko. Samo jedan izblokiran udarac Grizmana u nastavku bilo je sve što su gosti uradili, dok je na drugoj strani Loris spasavao nekoliko puta mrežu pred naletima inspirisanih Turaka.

Namučio ga je najviše iskusni napadač domaćih Burak Jilmaz (ima sjajnu šansu za 3:0 u 85. minutu), ali su i ostali turski igrači poput Kenana Karamana, strelca Undera, pa i borbenih Tekdemira i Kahvečija pokazali da nisu fudbalski zalutali i da sa dobrim selektorom mogu dosta u ovim kvalifikacijama i na prvenstvu kontinenta. Naravno, ova pobeda ne mora ništa da znači, ali stoprocentni učinak posle tri kola svrstava Turke u red najboljih selekcija u ovim kvalifikacijama.

Što se tiče Francuza, niko ih nije skoro ovako nadigrao kao Turci (možda Holandija u novembru u Ligi nacija kada je bilo 2:0), ali će tek drugi poraz na poslednjih 21 utakmica svakako narednih dana otvoriti pitanje i o motivaciji pojedinaca u ovom skupocenom timu. Posebno se tu misli na Pogbu i Grizmana koji su večeras bili užasni, verovatno i usled nagađanja oko budućnosti koje ih očekuje narednih meseci.


POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO